Erişilebilirlik

Başkan Adayları Tartışmalara Hazırlanıyor


Başkan Barack Obama ve rakibi Cumhuriyetçi Partili aday Mitt Romney, seçim sürecinin önemli bir aşaması olan tartışmalara hazırlanıyor.

İki başkan adayı arasındaki ilk tartışma Çarşamba günü, Colorado eyaletinin Denver kentinde yapılacak. Bunun dışında Obama ve Romney Ekim ayı içinde iki tartışmaya daha katılacak.

Başkan Obama, bugünkü radyo konuşmasını Romney’le yapacağı tartışmaların ilkine ayırdı. Çarşamba günkü tartışmanın ana konusu ekonomi olacak. Ayrıca sağlık hizmetleri ve devletin ekonomideki rolü de tartışılacak.

Televizyonlarda da canlı yayınlanacak bu tartışmaların her birinin 50 milyon izleyici çekmesi bekleniyor. İki aday da, Çarşamba gününden önce kendilerini hazırlamak için provalar yapıyor. Obama provası için Demokrat Parti Massachusetts Senatörü ve eski Başkan adayı John Kerry’yi seçti. Romney ise provalarını Cumhuriyetçi Parti Ohio Senatörü Rob Portman’la yapıyor.

Mitt Romney, tartışmaların hem kendisi hem de Obama için, kendi vizyonlarını sunma ve halkla söyleşi yapma fırsatı vereceğini söylüyor.

Kararsız seçmenlerin yoğun olduğu eyaletlerde yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre Başkan Obama, Cumhuriyetçi Partili rakibi Romney’le arasındaki farkı açıyor. Bu eyaletler, 6 Kasım’da yapılacak seçimlerde büyük önem taşıyor.

Romney’in Mayıs ayında yaptığı bir konuşmanın video kayıtlarının ortaya çıkması kamuoyu yoklamalarındaki durumunu tehlikeye attı. Cumhuriyetçi aday bu konuşmada 2008 yılında Barack Obama’ya oy veren yüzde 47’lik seçmen kitlesini “devlete bağımlı yaşamak ve vergi ödememekle” suçlamıştı.

Dün Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı son veriler de Romney kampanyasına darbe vurdu. Son verilere göre Barack Obama’nın başkanlığa başladığı Ocak 2009’a oranla, şimdi daha fazla Amerikalıya istihdam sağlandığı ortaya çıktı. Romney kampanyası bunun tersini iddia ediyordu.

Romney, Obama’yla yapacağı üç tartışmayla kendisine seçmen desteğini arttırmaya çalışacak.

Ekim ayında ayrıca başkan yardımcısı adayları Joseph Biden ve Paul Ryan arasında da bir tartışma olacak.
XS
SM
MD
LG