Erişilebilirlik

Süperdelege: Başkan Adayının Kaderi Onlarda mı?


2008 yılında birçok süperdelege, Barack Obama’nın toplam oyda önde gittiğini görerek desteklerini Hillary Clinton’dan Obama’ya çevirmişti. 
2008 yılında birçok süperdelege, Barack Obama’nın toplam oyda önde gittiğini görerek desteklerini Hillary Clinton’dan Obama’ya çevirmişti. 

2016 Amerika başkanlık seçimi öncesinde aday belirleme süreci devam ediyor. Demokrat Parti’da Senatör Bernie Sanders ve eski dışişleri bakanı Hillary Clinton arasındaki yarış son derece çekişmeli hale geldi. Bu da “süperdelege” olarak bilinen görevlilerin önemini arttırıyor.

Aday Belirleme Süreci

Amerika’nın iki büyük partisi, aday belirleme sürecini her eyalette ayrı ayrı yapılan önseçimlerle gerçekleştiriyor. Bu seçimler, adaylara belli sayıda delege sağlıyor ve önseçim süreci tamamlandığında bu delegeler seçmeni parti kurultaylarında temsil ediyor. Eyaletlerde önseçimleri kazanmak adaylara daha fazla delege sağlıyor.

Ancak bu süreç kurultayda oy verecek tüm delegeleri belirlemiyor.

Delegeler ve süperdelegeler

Demokrat parti ön seçimlerinde toplam 4763 delege iki aday arasında dağılacak. Bunların 4051’ini halk seçerken 712’si süperdelege.

Süperdelegeler, eyalet valileri, ABD Başkanı ve Başkan Yardımcısı, partinin Kongre üyeleri ve de Demokrat Parti yöneticilerinden oluşuyor. Yani seçilmiş yetkililer, valiler, yerel yöneticiler ve çeşitli Demokrat Parti kurumlarının üyeleri de süperdelegeler arasında.

Cumhuriyetçi Parti’de toplam 2472 delegenin 168’i süperdelege. Ancak iki partinin süperdelegelere tanıdığı güç arasında da farklılıklar var.

Demokrat Parti süperdelegeleri kurultayda istedikleri biçimde oy kullanabiliyor.

Cumhuriyetçi Parti süperdelegeleri ise eyaletlerinin destek verdiği adayı desteklemek zorunda.

Süperdelege Etkisi

New Hampshire’da Demokrat Partili adaylar arasından Vermont Senatörü Bernie Sanders, eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ı delegelerde 15’e 9 yendi. Ancak New Hampshire’ın 8 süperdelegesinden 6’sı Clinton’a desteklerini açıkladı. Böylece Clinton bu eyaletten en az 15 delege kazandı.

Diğer iki süperdelege ise desteklerini belirlemedi. Böylece teoride Clinton, açık arayla kaybettiği bir eyaletten daha fazla delege çıkarabilir.

Clinton sürecin başından bu yana avantaj sahibi. 712 süperdelegeden 360’ı, seçim öncesinde eski dışişleri bakanına desteklerini ilan etti.

Ancak bu da Clinton’ın zaferini garantilemiyor, çünkü bu delegeler de oylarını değiştirebilir.

2008 yılında birçok süperdelege, Obama’nın toplam oyda önde gittiğini görerek desteklerini Clinton’dan Obama’ya çevirmişti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG