Erişilebilirlik

'2017 Yılı Bittiğinde Başka Bir Dünyaya Uyanacağız'


'2017 Yılı Bittiğinde Başka Bir Dünyaya Uyanacağız'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:35 0:00

AB Bakanı Ömer Çelik, Avrupa Birliği ve dünyadaki değişimlere dikkat çekerek 2017 yılında dünyanın daha farklı bir sürece girdiğini, Avrupa’nın da Türkiye ilişkilerinde bu değişimleri göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi. Çelik, “2017 yılı bittiğinde başka bir dünyaya uyanacağız. AB de aşırı sağcı ve ırkçı partilere prim vermektense, onlara karşı direnen bir politika izlemelidir” dedi. Çelik, Amerika’nın yeni Başkanı Donald Trump’ın duvar öreceğini açıklayan sözlerine Avrupa’nın tepki göstermesni de eleştirerek, “Siz zaten fiilen bunu uyguluyorsunuz” diye konuştu.

AB Bakanı Çelik, Fransa’da Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, AB Bakanı Harlem Desir ve Senato Başkanı Gerard Larcher ile görüştü. Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IFRI) de bir konferans veren Bakan Çelik, büyükelçilik binasında düzenlediği basın toplantısında temasları hakkında bilgi verdi. Görüşmelerinde dünyanın ve AB’nin dönüşümünü anlattığını dile getiren Çelik, “Enteresan bir dönemde bu seyahati gerçekleştiriyoruz. 2017 yılı enteresan bir yıl olacak. Çin liberal ticareti, Amerika korumacı ticareti savunuyor. Avrupa cephesinden baktığınızda da yeni bir dönem var. Brexit sürecine şimdiki Amerikan Başkanı destek veriyor. AB tarafından da bazı AB kurumlarının önemli liderlerinin Trump’ın yaklaşımlarının AB için bir tehdit olduğu yönünde değerlendirme var. Bütün bunlar enteresan bir trafik. Avrupa’nın 3 önemli ülkesi Almanya, Fransa ve Hollanda’da seçimler olacak. Aşırı sağ, ırkçı akımların ne şekilde bir performans göstereceği de kıta Avrupa’sının geleceğini belirleyecek. Yine ilginç bir şekilde güvenlik konuları Suriye nedeniyle en önemli olması gereken bir dönemde NATO’nun tartışıldığı bir döneme girdik. Brexit süreci bahar aylarında resmen başlayacak. Brexit sonrasında AB şimdiki gibi kalmayacak. AB daha kenetlenmiş ama daha esnek mekanizmalara sahip bir kuruma dönüşmeli” dedi..

“Avrupa ırkçı akımlara direnmedi”

Fransa’dan bakıldığında da Avrupa ve Fransa değerlerine ciddi bir meydan okuma olduğuna dikkat çeken Ömer Çelik, “Türkiye karşıtlığı yapan siyasetçilere merkez sağ ve sol akımlar direnmedi. Şimdi, Avrupa kamuoyunu Türkiye karşıtlığı ile zehirlemenin yarattığı sıkıntılarla karşı karşıyalar. Marine Le Pen açıkça AB’ye karşı olduğunu söylüyor. Çıplak bir şekilde ırkçılık yapıyor. Bu sağçı ırkçı akımların yükselmesinin sebepleri belli. Bunlar Türkiye düşmanlığı yaparken merkez sağ ve merkez sol akımlar yeterince direnmedi. İslamofobik ya da anti-semitik bir takım siyasetler oluştururken ana akım siyaset yeterince direnmedi. Özellikle göçmen politikasında aşırı sağ akımlara teslim oldular. Bazı Avrupa liderlerinin Trump’ı niye eleştirdiğini anlamıyorum . Trump’ın imza attığı kararname Avrupa’da pek çok ülkede fiilen uyglanan bir durum. AB üyesi ülkeler tel örgüler ördüler. AB korumacılığın alasını Türkiye’ye karşı yapıyor. 2017 bittiğinde başka bir dünyaya uyanacağız.Ama bu dünya savunduğumuz değerler açısından daha konsolide olmuş bir dünya mıdır yoksa daha polarize olmuş bir dünya olacak” diye konuştu.

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin, “Biçimi biz duvarlar örmeyiz, köprüler inşa ederiz” sözüne atıfta bulunan Bakan Ömer Çelik, “Çok doğru bir cümle ama pratikte ne kadar doğrudur? Duvarlar örüyorlar, köprüler inşa etmek yerine. Mültecilere karşı sorumluluklarını sadece Türkiye yerine getiriyor. Avrupa bu konudaki mükellefiyetlerini yerine getirmiyor. Yeni Berlin duvarından çok daha katı duvarlar oluşturuyorlar. AB’nin buradan çıkışının yolu geçmişte yaptığı gibi krizleri fırsatlara dönüştürmek olmalıydı. Müzakere zeminlerini güçlendirmeli, genişleme politikasını sürdürmek olmalıydı. Ama maalesef bunu başaramadılar. Bugün maalesef hepimizin ortak barışını güvenliğini riske sokan yaklaşımlar ürettiler” dedi.

“Türkiye merkezi konumda”

Bakan Çelik, bu tabloda Türkiye’nin merkezi rolünün daha da belirginleştiğini, Amerika ve Çin arasında bir savaştan söz edilen, Rusya Amerika ilişkilerinin, Suriye politikasının nasıl şekilleneceğinin sorulduğu bu dönemde Türkiye’nin bütün bu ülkelerle ilişkisi olan merkezi bir konuma geldiğine dikkat çekti.

Uzun süredir Türkiye’nin istediği AB-Türkiye zirvesi konusunda yöneltilen bir soruya da Bakan Çelik, “Bu zirve kararı alındı biliyorsunuz. Ama ben muhataplarıma hep şunu söyledim. Bir zirve olması gerektiğini, bu ilişkinin artık bu şekilde gitmeyeceğini söyledim. Her gün Türkiye aleyhinde bir sürü şey söylüyorsunuz. Ama kapalı kapılar ardında Türkiye’nin AB için ne kadar önemli olduğunu söylüyorsunuz. Bu çifte gündemle çifte vitesle daha fazla gidemeyiz. İlişkinin adını doğru koyalım, doğru şekilde ilerleyelim diyorum. Roma Anlaşması’nın 60’ıncı yıldönümüne Türkiye ve diğer aday ülkelerin davet edilmedi. İngiltere’yi de davet etmediklerini söylüyorlar. Halbuki İngiltere AB’den çıkmak istiyor. Aday ülkeler ise girmek istiyor. Bu vizyon eksikliğinin bir göstergesidir.” dedi.

İlkbaharda Brexit süreci, Türkiye ile Gümrük Birliği güncelleme sürecinin de başlayacağını beirten Ömer Çelik, AB’nin hakiki bir Birlik politikası üretmesi gerektiğini, eskiden olduğu gibi krizi şansa dönüştürecek bir politika izlemesi gerektiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG