Erişilebilirlik

'Başınızı Öne Eğmeyin'


‘Başınızı Öne Eğmeyin’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00

Maryland eyaletinin Lanham kentindeki Amerika Diyanet Merkezi’nin açılışına katılan Görmez, Amerika’nın Sesi’nden Mehmet Toroğlu’nun hem merkezle hem de Amerika'daki Müslümanlar’ın karşılaştığı sorunlarla ilgili sorularını yanıtladı.

Mehmet Görmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi açılışı yapılan merkezin, sadece "Türkiye'nin Amerika'da yaptığı bir cami" olarak görülemeyeceğini, burasının "bütün insanlığın ortak değerleri ve ortak mirasını takdim ederek Amerika'da yaşayan bütün Müslümanların barış ve güven duyguları içinde aidiyet hissedebileceği" bir yer olduğunu kaydetti.

Görmez, Amerika Diyanet Merkezi'ni, "Bilhassa çağımızda insanlığın ufkunu karartan medeniyetler çatışması tezlerini reddeden, etrafındaki mabetlerle birlikte medeniyetler arası barışı esas alan bir dilin geliştirileceği, ayrıca sanat yönüyle de her taşının, her nakışının İslamofobik nefrete bir cevap teşkil edeceği, içinde doğru bilginin üretildiği, bilgi kirliliğini ortadan kaldırmayı amaçlayan bir gönül dilinin inşa edildiği bir merkez" olarak tasarladıklarını belirtti.

“İnsanlık ayıbı”

IŞİD ve benzeri örgütlerin kanlı saldırıları yüzünden Amerika'daki bazı kesimlerin söz ve eylemleriyle Müslümanları hedef almasını "insanlık ayıbı" olarak niteleyen, bunun yanında Müslümanlar’ın da bu saldırılardan dolayı suçluluk psikolojisi içerisine girmemesi gerektiğini vurgulayan Görmez, şunları kaydetti: "Yani Amerika'da yaşayan herhangi bir insanın, on binlerce kilometre ötede savaşların ve şiddetin içerisinde yetişen cahil insanların, cinayet şebekelerinin işlediği suçlardan dolayı kendi komşusunu, kendi arkadaşını suçlaması, 10 yıllardır beraber yaşadığı insanları töhmet altında tutması her türlü hukuka her türlü insan haklarına aykırı. Aynı şekilde bir Müslüman'ın da Suriye'de Afganistan dağlarında işlenen cinayetlerden dolayı kendini suçlu hissetmesi, böyle bir psikoloji içine girip başını öne eğmesinin, insanlık adına hepimizi utandıracak bir tablo diye düşünüyorum. Bir an önce bundan uzak durmamız gerektiğini ifade etmek isterim."

“İslamofobik nefret siyasi endüstriye dönüştü”

Görmez, Amerika'da başkanlık seçimleri kampanyasında, başta Donald Trump olmak üzere özellikle Cumhuriyetçi aday adaylarının Müslümanları hedef alan söylemlerini de isim vermeden sert eleştirdi.

"Her şeyden önce hem Amerika'da hem Avrupa'da ve her yerde İslamofobik nefretin siyasetçilere kazandıran bir endüstriye dönüşmesi bir insanlık ayıbıdır" diyen Görmez, bununla birlikte, seçim propagandalarında adayların konuşmalarının Amerikan yönetimini temsil etmediğini düşündüğünü söyledi.

Bu sözlerin Amerikan halkını da temsil etmediğini gördüğünü ifade eden Görmez, "[Merkezin inşa edildiği] Maryland eyaleti halkının bu merkezi barışla kucaklamış olmasını, bu tür nefret söylemlerine karşı halkın verdiği en güzel cevap olarak değerlendiriyorum. Bu merkez inanıyorum ki medeniyetler arasında bir köprü vazifesi görerek, bu nefretin ortadan kalkması yönünde çaba içerisinde olacaktır" diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG