Erişilebilirlik

Başbakan Yıldırım Yeni Kabinesini Açıkladı


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onanıyla Bakanlar Kurulu’nda revizyona gidildi ve altı yeni bakan atandı, beş bakanınsa görevleri değiştirildi. Değişik sırasında Milli Savunma Bakanlığı’na sürpriz isim niteliğinde Nurettin Canikli getirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Başbakan Binali Yıldırım, yeni bakanlar kurulunu bugün saat 12.16’da başlayan 50 dakikalık görüşmede ele aldı. Ardından Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kameralar karşısına geçerek, yeni hükümet üyelerini açıkladı. Yıldırım, gazetecilerden soru kabul etmedi ve sadece başbakan yardımları arasındaki görev dağılımı anımsatılınca bunun ilerleyen saatlerde açıklanacağını söyledi.

Başbakan Yıldırım’ın açıklamasına göre, 65. Hükümet’teki revizyon sonucunda, Başbakan Yardımcılığı koltuğunu koruyan tek isim Mehmet Şimşek oldu. Numan Kurtulmuş, Tuğrul Türkeş, Veysi Kaynak ve Nurettin Canikli’nin yerine ise, Bekir Bozdağ, Fikri Işık, Recep Akdağ ve Hakan Çavuşoğlu başbakan yardımcılıklarına atandı.

Son değişiklik çerçevesinde Bakanlar Kurulu’nda yer alan isimler ve görev dağılımları şöyle:

Adalet Bakanlığı: Abdülhamit Gül (yeni isim)

Başbakan Yardımcısı: Hakan Çavuşoğlu (yeni isim)

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Fatma Betül Sayan Kaya

Avrupa Birliği (AB) Bakanı: Ömer Çelik

Bilim ve Sanayi Bakanı: Faruk Özlü

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Jülide Sarıeroğlu (yeni isim)

Çevre ve Şehircilik Bakanı: Mehmet Özhaseki

Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu

Ekonomi Bakanı: Nihat Zeybekci

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Berat Albayrak

Gençlik ve Spor Bakanı: Osman Aşkın Bak (yeni isim)

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Ahmet Eşref Fakıbaba (yeni isim)

Gümrük ve Ticaret Bakanı: Bülent Tüfenkci

İçişleri Bakanlığı: Süleyman Soylu

Kalkınma Bakanı: Lütfi Elvan

Kültür ve Turizm Bakanı: Numan Kurtulmuş

Maliye Bakanı: Naci Ağbal

Milli Eğitim Bakanı: İsmet Yılmaz

Milli Savunma Bakanı: Nurettin Canikli

Orman ve Su İşleri Bakanı: Veysel Eroğlu

Sağlık Bakanı: Ahmet Demircan (yeni isim)

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı: Ahmet Arslan

65. Hükümet’te kimler yer değiştirdi, değişiklikler ne anlama geliyor?

Numan Kurtulmuş: Başbakan Yardımcılığı’ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na getirildi. Türkiye siyaseti açısından kabinedeki bu görev yeri değişikliği, özellikle Kurtulmuş’un, Başbakan Yardımcısı sıfatıyla bugüne kadar Hükümet Sözcülüğü de yaptığı düşünüldüğünde “geri plana çekme” anlamına geliyor. Kurtulmuş’un, sadece milletvekili olarak kalması yerine yine de kendisine kabinede görev verilmesi, Temmuz 2012’de kendi kurduğu siyasi partiyi (HAS Parti) kapatarak AKP’ye geçmesi nedeniyle “ahde vefa” olarak yorumlandı. Ancak siyasi nezaketiyle ön planda olan Kurtulmuş’un, Hükümet Sözcüsü olarak Erdoğan tarafından yeterince “agresif, atak ve heyecanlı” bulunmadığı kulislerde gündemdeydi.

Bekir Bozdağ: Adalet Bakanlığı’ndan Başbakan Yardımcılığı’na getirildi. Hukukçu olan Bozdağ’ın, hem 15 Temmuz darbe girişimindeki tutumu hem de Erdoğan’a olan yakınlığı nedeniyle uzun süredir Başbakan Yardımcılığı’na getirileceği konuşuluyordu.

Fikri Işık: Milli Savunma Bakanlığı’ndan Başbakan Yardımcılığı’na atandı. Matematik Öğretmeni olan Işık, AKP’nin Kocaeli il teşkilatı kurucularından. TBMM’de 23. Dönem’den (22 Temmuz 2007) bu yana AKP Kocaeli Milletvekili. Sonrasında 61, 62 ve 63’ncü hükümetlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görev aldı. Ardından sürpriz bir şekilde İsmet Yılmaz’ın yerine 65.Hükümet’te Milli Savunma Bakanı olarak atandı.

Recep Akdağ: Sağlık Bakanlığı’ndan Başbakan Yardımcılığı’na getirildi. AKP siyasetinde en uzun süre bakanlık koltuğundaki isim olarak adı geçiyor. AKP’nin kuruluşundan itibaren 25. Dönem TBMM’si haricinde Erzurum Milletvekili olarak görev yaptı. Siyasette “Menzil Tarikatı bağlantısı” iddiasıyla gündemdeydi. Akdağ’ın Fethullah Gülen ve yandaşlarıyla mücadele konusunda Erdoğan’ın güvenine sahip isimlerden biri olarak önem kazandığı konuşuluyor.

Nurettin Canikli: Başbakan Yardımcılığı’ndan Milli Savunma Bakanlığı’na getirildi. Kabinedeki en sürpriz değişiklik olarak niteleniyor. Yüksek Yeminli Mali Müşavir olan Canikli, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü mezunu. Aslında 65. Hükümet’e ekonomik koordinasyon amacıyla getirilen isimlerden biriydi. Şimdi Milli Savunma Bakanlığı'nın emanet edilmesi, AK Parti Grup Başkanvekilliği döneminden bu yana Erdoğan’ın güvendiği isimlerden olmasıyla açıklanıyor.

65. Hükümet’ten kimler gitti, ne anlama geliyor?

Tuğrul Türkeş: Başbakan Yardımcılığı koltuğuyla kabinedeki görevini kaybetti. Türkeş, AK Parti hükümetine Milliyetçi Hareket Partisi’nden (MHP) 26 Ağustos 2015 günü seçim hükümeti oluşturulduğunda giriş yapmıştı. MHP’nin o dönemde “ahlaksız teklif” diyerek karşı çıkmasına rağmen Türkeş, AKP’nin seçim hükümeti olan 63. Hükümet’te Başbakan Yardımcılığı görevini kabul etmişti. MHP’nin hakkında disiplin süreci başlatması üzerine Türkeş, 18 Eylül 2015’te MHP’den istifa ederek, AKP’ye geçmiş ve 1 Kasım Genel Seçimleri’nde bu partiden Ankara Milletvekili seçildi. Ardından hem Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığındaki 64. Hükümet’te hem de 24 Mayıs’ta görevi devralan 65.Hükümet’te görevini korudu.Türkeş’in koltuğunu kaybetmesi, siyasi kulislerde “sürpriz olmayan sonuç” olarak değerlendirildi. Kulislerde, “AKP’nin hali hazırda Devlet Bahçeli liderliğinde MHP ile yakın temasta olması nedeniyle Türkeş’e ihtiyaç kalmadı” yorumu uzun süredir dile getiriliyordu.

Veysi Kaynak: Başbakan Yardımcılığı görevindeyken kabine dışı kaldı. Kahramanmaraş milletvekili olan Kaynak’ın, çalışma temposundan yeterince memnuniyet duyulmadığı ve kabinede yeni isimlere yer açılması için dışarıda bırakıldığı söyleniyor.

Mehmet Müezzinoğlu: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevindeyken kabine dışı bırakıldı. Edirne ve sonrasında Bursa’dan AKP’nin “göçmen, muacir” nüfus temsilcisi olarak milletvekilliğinde yer verdiği Müezzinoğlu, tıp doktoru olması nedeniyle 61, 62, 63 ve 64’ncü hükümetlerde Sağlık Bakanlığı görevinde bulundu. Bu hükümette sağlık alanını AKP’nin ilk iktidarından itibaren yaklaşık 10 yıl görev alan Recep Akdağ’a bırakmış ve kabinedeki yeri değiştirilmişti. Şimdi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan da alındı.

Akif Çağatay Kılıç: Gençlik ve Spor Bakanlığı koltuğunu kaybetti. Kılıç, Aralık 2013’te o dönemki 61.Hükümet’te yapılan revizyon ile bakanlık görevini Suat Kılıç’tan devralmıştı. Akif Çağatay Kılıç, AKP’nin kuruluşundan itibaren partide olmasının yanı sıra siyasette Erdoğan’ın özel müdürlüğü, danışmanı olarak kariyer yaptı. Kılıç, 12 Haziran 2011 genel seçimleri sonucunda TBMM 24. Dönemi’nden itibaren Samsun Milletvekili.

Faruk Çelik: Gıda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı görevindeyken kabine dışı kaldı. Refah Partisi’nin ardından AKP’nin kurucularından biri olarak uzun yıllardır siyasette. Çelik, yalnızca 7 Haziran 2015’teki genel seçimler sonucunda oluşan ve çok kısa ömürlü olan 25. Dönem TBMM’de değildi ve dolayısıyla hükümet dışındaydı. Bunun haricinde Faruk Çelik, AKP’den Bursa Milletvekili ve ardından Şanlıurfa Milletvekili olarak parlamentodaydı. Çelik, AKP Grup Başkanvekilliği gibi önemli görevler sonrasında 60. Hükümet’ten (29 Ağustos 2007) bugüne değin 25. Dönem haricinde hükümet üyesiydi.

Nabi Avcı: Kültür ve Turizm Bakanlığı koltuğundayken kabine dışında bırakıldı. İletişim alanında profesör unvanına sahip. 12 Haziran 2011’deki genel seçimler sonucunda TBMM’de 24. Dönem’den itibaren AKP Eskişehir Milletvekili. Nabi Avcı, 61. Hükümet’te yapılan revizyon ile 25 Ocak 2013’ten itibaren Milli Eğitim Bakanı oldu. Son olarak 65. Hükümet’te ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’na getirilmişti.

65. Hükümet’te yeni isimler kimler?

Abdülhamit Gül: AK Parti Gaziantep Milletvekili yeni hükümette Adalet Bakanı olarak görev yapacak. Başkanlık Sistemi’ne geçilmesini hedefleyen ve 16 Nisan’daki halk oylamasında kabul edilen anayasa değişikliğinin mimarlarından biri. Erdoğan’ın hukuk alanında çalışma ekibinde olmasıyla biliniyor. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu.

Hakan Çavuşoğlu: Başbakan Yardımcısı olarak ilk kez hükümette görev aldı. Çavuşoğlu’nun kabineye ilk girişinde Başbakan Yardımcılığı’na getirilmesi, TBMM’deki çalışmaları nedeniyle Erdoğan’ın güven duyduğu isimlerden biri olmasıyla açıklanıyor. Hukukçu olan Çavuşoğlu, 24. Dönem’den bu yana Bursa Milletvekili ve AKP’nin önemli yasa düzenlenmelerine imza atmasıyla tanınıyor.

Jülide Sarıeroğlu: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na getirilmesiyle, kabinedeki kadın sayısı ikiye yükseldi. Genellikle Türkiye’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kadınlar için uygun görülürken; diğer bakanlıklara nadiren kadınlar getiriliyor. Gazi Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunu olarak sendikal ve çalışma hayatı tecrübesiyle dikkat çeken Sarıeroğlu, AK Parti’de “çekirdekten geliyor.” Sarıeroğlu, Çankaya Belediyesi AK Parti Meclis Üyeliği gibi görevlerden sonra şimdi Ankara Milletvekili.

Osman Aşkın Bak: Gençlik ve Spor Bakanlığı’na getirildi. Erdoğan’ın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi kadrosundan olmasıyla tanınıyor. Güreş sporuyla bizzat ilgilenmesi nedeniyle Güreş Federasyonu yöneticiliği de yapmış bir isim. TBMM çatısı altında özellikle tartışmalı komisyon toplantılarında AK Parti Milletvekili olarak CHP ve HDP’li vekillerle kavga görüntülerinde karelerde yer alan isimlerden. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunu olan Bak, 24. Dönem’den bu yana İstanbul Milletvekili.

Ahmet Eşref Fakıbaba: Gıda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na getirildi. Selefi Faruk Çelik gibi Şanlıurfa Milletvekili. Geçmişte AKP’den ayrıldığı dönemde bağımsız şekilde Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanmasıyla dikkat çeken Fakıbaba, sonrasında yerel siyasette sevilmesi nedeniyle yeniden AKP’ye döndü.

Ahmet Demircan: Sağlık Bakanlığı’na getirildi. Samsun Milletvekili. Genel Cerrahi alanında uzman tıp doktoru. TBMM Sağlık Komisyonu üyesiydi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG