Erişilebilirlik

Başbakan Yıldırım ve ABD Başkan Yardımcısı Pence Beyaz Saray’da Görüştü


Başbakan Binali Yıldırım, Washington’daki temasları kapsamında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’le Beyaz Saray’da bir araya geldi. Basına kapalı yapılan görüşme 1 saat 15 dakika sürdü.

Görüşmenin ardından Beyaz Saray yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Başkan Yardımcısı Pence’in, “ABD ve Türkiye arasındaki kalıcı stratejik ortaklığı yeniden vurgulamak” için Başbakan Binali Yıldırım’la bir araya geldiği belirtildi.

Beyaz Saray açıklamasında, “Liderler, görüşmelerinin ABD-Türkiye ilişkilerinde yeni bir faslın başlamasına yardımcı olacağı umudunu ifade etti ve ikili zorluklarda dostlar ve müttefikler olarak yapıcı diyaloga ihtiyaç olduğu yönünde mutabık kaldı” denildi.

Açıklamaya göre Pence ve Yıldırım, ABD ve Türkiye’nin Ortadoğu’da istikrar ve barışa yönelik ortak çıkarlarının altını çizdi ve bu hedef doğrultusunda hükümetler arası daha fazla istişarelerin yapılmasını kararlaştırdı.

Görüşmede Pence, Türkiye’nin küresel güvenliğe ve IŞİD’le savaşa olan katkılarından dolayı Başbakan Yıldırım’a teşekkür etti. Mike Pence, ABD’nin PKK ve diğer terör tehditlerine karşı Türkiye’nin yanında durmaya olan bağlılığını vurguladı.

Başkan Yardımcısı Pence ayrıca, Türkiye’de OHAL altında Amerikan vatandaşlarının, Amerikan diplomatik misyonlarındaki yerel personelin, gazetecilerin ve sivil toplum üyelerinin tutuklanmasından duyduğu derin kaygıyı dile getirerek, bu davaların şeffaflık ve adil yargılama süreciyle karara bağlanmasını istedi.

Gülen'in iadesi talebini yineledi

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre de, Yıldırım görüşmede, Fethullah Gülen’in tutuklanarak Türkiye’ye iadesi ve faaliyetlerinin sonlandırılmasını talebini yineledi.

Açıklamada, "New York'da görülen ve ilişkilere zarar veren davalardaki sözde delillerin sahte olduğu, yasalara uygun olmayan yöntemlerle toplandığı hatırlatılmıştır" ifadesi kullanıldı.

Görüşmede terörle mücadele dahil olmak üzere, ikili ilişkiler ve bölgesel meselelerin etraflıca ele alındığı belirtilen açıklamada, Başbakan Yıldırım'ın, YPG'ye silah verilmesi konusunda Türkiye'nin duyduğu rahatsızlığı ve desteğin sona erdirilmesi yönündeki beklentilerini de hatırlattığı kaydedildi.

Başbakanlık açıklamasında, "Taraflar iki ülke arasındaki köklü müttefiklik ilişkilerinin ve stratejik ortaklığın önemini vurgulamışlar ve bu görüşmenin ikili ilişkilerde, iki dost ve müttefik ülke olan Türkiye ve ABD arasında yapıcı diyalog temelinde yeni bir sayfa açması temennisinde bulunmuşlardır" denildi.

Dışişleri Bakanlığı günlük basın brifinginde de bir soru üzerine sözcü Heather Nauert Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamayı gazetecilere okudu. Sözcü ayrıca Başkan Yardımcısı Pence'in son derece önemli bir görüşme gerçekleştirdiğini, tutuklu konsolosluk çalışanları, rahip Brunson ve diğer Amerikalılar konusunda kararlı bir biçimde görüşlerini aktardığını belirtti. Nauert, bunlar dışında Pence'in demokrasi ve insan hakları konusuna da vurgu yaptığını dile getirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG