Erişilebilirlik

Yıldırım: 'ABD'yle Yaşamakta Olduğumuz Sorunlar Geçici'


Başbakan Yıldırım, ABD ziyareti kapsamında başkent Washington'ın ardından New York'ta temaslarda bulundu.

Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu’nda düzenlenen 10 Kasım Atatürk'ü Anma Töreni'ne katılan Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, "Cumhuriyetin ilanı ile birlikte mili iradeyi, adaleti, insan hak ve özgürlüklerini, çoğulcu demokratik prensipleri ülkemiz için hedef gösteren Atatürk, milletimizi bu ideal etrafında birleştirmiştir” diye konuştu.

Yıldırım, “Cumhuriyetimiz bugün gelişen demokrasisiyle, hukuk devleti hüviyetiyle birlikte daha güçlü bir şekilde muasır medeniyetler hedefine doğru ilerlemektedir" dedi.

Başbakan Yıldırım New York'ta 10 Kasım Atatürk'ü Anma Töreni'ne Katıldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Türkiye’nin teröre karşı uluslararası alanda yalnız bırakıldığını belirten Yıldırım, karmaşık ve tehlikeli bir seyir izleyen küresel gelişmelerin ülkeler arasındaki ilişkilere de yansıdığını söyledi.

“ABD'yle yaşamakta olduğumuz sorunlar geçicidir.” diyen Yıldırım, “Türkiye'nin dostluğu her zaman bütün müttefiklerimiz için önemli ve kıymetlidir” ifadesini kullandı.

Binali Yıldırım, törene katılan Türklere bulundukları ülkeye entegre olmaları ve siyasette aktif olmaları çağrısında da bulundu.

Yıldırım daha sonra Türk toplumu temsilcileriyle biraraya gelerek onların taleplerini dinledi.

Yıldırım, Amerika ziyaretinin ikinci durağı New York'ta ilk olarak New York Başkonsolosluğu'nda Musevi cemaati temsilcileriyle görüştü.

Başbakan Binali Yıldırım Musevi Cemaati Temsilcileriyle Görüştü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Başbakan Yıldırım, daha sonra BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi.

Görüşmede, Arakan Müslümanları başta olmak üzere uluslararası sorunlar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Suriye, Irak, Libya ve Lübnan’daki son durumun ele alındığı görüşmede, Kıbrıs üzerinde durulduğu kaydedildi.

Görüşmede, İstanbul’un BM Merkezi’ne dönüştürülmesi hedefi de gündeme geldi.

Başbakan Yıldırım - BM Genel Sekreteri Guterres Görüşmesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

Binali Yıldırım da görüşme sonrası, "Özellikle Türkiye'nin etrafında var olan istikrarsızlıkların doğurduğu sonuçların ve göçlerin, mülteci krizinin ortaya koyduğu yükün Türkiye tarafından ne kadar büyük bir fedakarlıkla karşılandığını Sayın Genel Sekreter ifade etti. Tabii bizim burada beklentimiz bütün Birleşmiş Milletler'e üye ülkelerin bu yüke ortak olmaları. Ayrıca son zamanlarda Myanmar, Rohingya Müslümanlarına yapılan etnik temizlik konusunda Birleşmiş Milletler'in daha aktif hareket etmesi ve uluslararası camiayı harekete geçirmesi gerektiğini ifade ettik ve 'Bu konuda bir karar oluşturma yolu zorlanmalıdır' dedik. Diğer yandan da tabii oradan evlerinden yurtlarından uzaklaştırılan, göçmek zorunda kalan o insanlara hem insani yardımın BM koordinasyonunda akması hem de o insanların yurtlarına dönmesi gerektiğini, bunların sesinin yeterince duyurulamadığı, bu konuda Türkiye'nin sadece hem insani yardım hem de oradaki Müslümanların yaşadığı bu etnik temizliği dünya kamuoyunun dikkatine getirdiğini ifade ettik" değerlendirmesinde bulundu.

Yıldırım New York temasları kapsamında finans çevreleri ve yatırımcılarla da bir araya geldi.

Başbakan Yıldırım’ın New York’taki son durağı Brooklyn’deki Eyüp Sultan Camii oldu. Yıldırım, burada kılınan Cuma Namazı’nın ardından Müslüman toplumu temsilcileriyle biraraya geldi.

"İlişkileri ileriye taşıyacağız"

Başbakan Yıldırım, burada yaptığı açıklamada ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'le görüşmede prensip olarak bundan sonra iki ülke ilişkilerinin bulunduğu düzeyin daha ileriye, daha iyi yöne taşınması için gayret gösterme kararı aldıklarını hatırlattı.

Amerika ziyareti kapsamında STK’ları Türk-Amerikan ilişkilerinin aleyhinde yürütülen çalışmalara karşı doğru şekilde bilgilendirme fırsatı bulduklarını söyleyen Yıldırım, “ABD ile ilişkiler ileri taşıyacağız" diye konuştu.

Türkiye’nin bu anlamda gerekli tüm adımları attığını ifade eden Başbakan Yıldırım, “Bizim amacımız ilişkileri daha da germek değil, ilişkileri geliştirmek, iyileştirmek. Bunun her iki ülkeye de faydası var; Türkiye'ye de faydası var, ABD'ye daha da fazla faydası var. O bakımdan olumlu gündem üzerinde çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Washington’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın eşlik ettiği Yıldırım’a, New York’ta Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de katıldı.

Binali Yıldırım Finans Çevreleri ve Yatırımcılarla Görüştü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Pence’le görüşme ‘samimi ve verimli’

Başbakan Binali Yıldırım Washington’dan New York’a geçerken uçakta yaptığı açıklamalarda Başkan Yardımcısı Mike Pence’le görüşmesini değerlendirdi.

“Samimi ve dürüstçe birbirimizle sorunlarımızı konuştuk” diyen Yıldırım, iki ülke arasında son zamanlarda yaşananların ne Türkiye ne de ABD'ye bir faydasının olmadığının Pence’e iletildiğini söyledi.

Yıldırım, “Mutlaka siyasetçiler olarak, ülkeyi yönetenler olarak daha fazla sorumluluk alıp ilişkileri zedeleyen konuları aradan çıkarmanın gerekliliği üzerinde durduk” diye ekledi.

‘Deliller Hukuki Değil’

Rıza Sarraf ve Fethullah Gülen’in iadesi hakkında düşüncelerini paylaştıklarını söyleyen Yıldırım, “İran'a ambargo davalarıyla ilgili delillerin elde ediliş şeklinin hukuki olmadığını, bunları hazırlayanların Türkiye'de yargılandığını, bu şeklide bir yargılamanın sonuçlarının hukukun temel kurallarına aykırı olacağı söyledik. Kaldı ki bu davanın bir ambargo ihlali olarak düşünülmesinin doğru olmadığını ve gereken hassasiyetin gösterilmesini beklediğimizi ifade ettik. Bu davalar Türkiye Amerika ilişkilerini zehirliyor dedik. Her ikisinde de hukuk kendi işini yapacak” diye konuştu.

‘FETÖ’ Uyarısı

Başbakan Yıldırım, Gülen hareketi konusunda da somut adım atılmasının istediklerini belirtti. Binali Yıldırım, “Belgeleri, bilgileri verdik. Bizim kanaatimiz, ‘bu darbenin arkasında FETÖ var. İadesi için gereken işlemin başlatılmasını istiyoruz. ABD'deki faaliyetlerinin kısıtlanmasını istiyoruz’ dedik. Bu konuda, ülke olarak hassasiyetimizin en üst seviyede olduğunu söyledik” dedi.

Yıldırım, “Buna karşılık rahip davası ve konsolosluk çalışanının yargılanması gündeme getirildi. Pence, bu davaların seyriyle ilgili tedirgin olduklarını söyledi. Bir şekilde sürecin hızlandırılmasını istedi” diye konuştu.

Binali Yıldırım, “Buradaki hukuki süreçlerin ilişkilerimizi tamirini imkansız hale getirmemesine özen göstermemiz lazım” diye konuştu.

‘YPG İle Ortaklığı Bitirin’

Başbakan Yıldırım, “YPG konusunun çok açık bir şeklide konuşulduğunu belirterek, "DEAŞ gitti, artık ortaklığı bozun. Bunlar bize çok büyük rahatsızlık verdi. Silahlar PKK'ya geçiyor" tespitini yaptık” dedi.

Başbakan Yıldırım, Pence’inse "Hassasiyetinizi anlıyoruz. Bu ortaklığımız biraz daha devam edecek. Silahların kontrolunu daha yakından takip edeceğiz. Sizin bu konudaki hassasiyetini en üst düzeyde takip edeceğiz" diye yanıt verdiğini kaydetti.

Pence’e Davet

Yıldırım’ın merkezi Irak hükümetine daha fazla destek verilmesi yönündeki beklentisini dile getirdiği görüşmede, Başkan yardımcısının Türkiye’ye karşı olumlu bir bakış açısı olduğu izlenimini edindiğini ifade etti ve Pence’i İsrail ziyareti kapsamında Türkiye’ye de davet ettiği bilgisini paylaştı.

Amerikalı Türkler New York'ta Başbakan Yıldırım'ı Karşıladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

STÜDYO VOA

Biden yönetimi Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergilerini arttırdı - 14 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG