Erişilebilirlik

Başbakan Erdoğan Nükleer Görüşmeler İçin İran'da


Başbakan Erdoğan Nükleer Görüşmeler İçin İran'da
Başbakan Erdoğan Nükleer Görüşmeler İçin İran'da

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, nükleer görüşmelere katılmak üzere Tahran’a gitti.

Erdoğan, hareketinden önce görüşmelerle ilgili belgeye, “Takas Türkiye’de yapılacak” ibaresi yerleştirildiği için İran’a gitme kararı aldığını açıkladı.

Bu arada Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva, İranlı liderlerle nükleer uyuşmazlığı çözecek uzlaşma önerisini görüştü.

Da Silva, Tahran’da Devlet Başkanı Mahmut Ahmedinejad ve dini lider Ayatullah Ali Hamaney ile biraraya geldi.

Brezilya Cumhurbaşkanı dördüncü tur Birleşmiş Milletler yaptırımlarından kaçınmak için İran’ı nükleer yakıt takasına iknaya çalışıyor.

Halen Dışişileri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Brezilyalı ve İranlı meslektaşlarıyla temaslarını sürdürüyor.

Amerikalı ve Rus üst düzey yetkililer, Brezilya’nın arabuluculuk çabalarını yeni yaptırımları önleyecek “son şans” olarak gördüklerini açıkladı.

Tahran’ın reddettiği takas, İran’ın düşük ölçekli uranyumunu dışarı göndermesi ve karşılığında araştırma reaktöründe kullanacağı nükleer yakıt çubuklarını almasını öngörüyor.

'Takas Türkiye'de Olacak'

İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüşecek olan Başbakan Erdoğan, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile Tahran'ın nükleer programından kaynaklanan soruna diplomatik çözüm bulunması yollarını ele alacak. Washington'a göre ise, bu üçlü temas diplomasi için son şans.

Mayıs ayının ilk haftasında New York’ta Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasını Gözden Geçirme Konferansı’nda İran uzun zamandır Batılı ülkelerle sorun yaratan nükleer programıyla ilgili Brezilya’nın arabuluculuğunu kabul ettiğini açıklamıştı. BM toplantısının hemen ardından Türkiye’ye gelen İran Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki bu süreçte Türkiye’nin arabuluculuğuna ‘hayır’ demeyeceklerinin de sinyallerini vermişti. Yoğun diplomasi trafiğinin ardından İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva’nın bir araya gelerek İran’ın nükleer programından kaynaklanan soruna diplomatik bir çözüm bulmaya çalışacakları açıklanmıştı.

Ancak geçen hafta, daha önce İran’a gideceğini açıklamasına rağmen, ani bir kararla Başbakan Erdoğan, İran ziyaretinden vazgeçtiğini basına duyurdu. Bu ziyaretin iptali için ise aynı tarihlerde Azerbaycan ve Gürcistan’a gidişini sebep gösterdi. Fakat hemen ardından da, “Türkiye devreye girecekse kararlılık beyanını ister. Gitme durumum bu saatten sonra olmayacak. Çünkü İran beklenen adımı atılmış değil,” diye de eklemişti.

Bu durum üzerine hafta sonunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran’a gitti. İran ve Brezilya dışişleri bakanlarıyla temaslarda bulunan Davutoğlu’nun, toplantıların sonunda yapılacak bildiri metnine, “Takas Türkiye'de olacak” ibaresinin eklenmesi kararını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a iletmesi üzerine, Erdoğan tekrar İran’a gitme kararı aldı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Tahran'a gelişinin müzakerelerde ilerleme kaydedildiğinin işareti olduğunu söyledi.

Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kibaroğlu İran ilgili gelişmeleri radyomuza değerlendirdi.

Söyleşiyi üst tarafta ya da sağ üst köşedeki Windows Media bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG