Erişilebilirlik

'Başbakan Erdoğan'ın Washington Ziyareti Dönüm Noktası Olacak'


Egemen Bağış: 'Başbakan Erdoğan'ın Washington Ziyareti Dönüm Noktası Olacak'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:12:05 0:00
Linki indirmek için
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Mayıs ayı ortasında Washington’a yapacağı ziyaretin “ekonomik ilişkilerin en az siyasi, diplomatik ve askeri ilişkiler seviyesine çıkarılması açısından önemli bir dönüm noktası" olacağını söyledi.

Washington’dan ayrılmadan önce Türk gazetecilere açıklama yapan Egemen Bağış, Erdoğan’ın Amerika’ya 60 kişilik bir işadamı heyetiyle geleceğini, Amerika’nın iş dünyasının liderleriyle görüşeceklerini belirtti.

Amerikan tarafının da bu ziyaret için büyük hazırlık yaptığını söyleyen Bağış, “Artık 60 yıllık müttefikimizle, NATO’daki en önemli ortağımızla ticari ilişkilerimiz de askeri ve siyasi ilişkilerimizin seviyesine yükselecek” diye konuştu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın bu konuyla özel görevlendirildiğini söyledi.

Amerika ve Avrupa Birliği’nin görüşmeye başlayacağı serbest ticaret anlaşması konusunda, iki tarafın da Türkiye’nin açıkta kalmaması için hassasiyet gösterdiğini söylediğini belirten Egemen Bağış, 18 ila 24 ay sürmesi planlanan görüşme süreciyle ilgili olarak Türkiye’nin bilgilendirilmesini beklediklerini kaydetti.

Bu süre içinde Türkiye’nin AB ile de Gümrük Birliği anlaşmasını yeniden müzakere ettiğini söyleyen AB Bakanı Bağış, bu şekilde ABD ve AB arasındaki olası serbest ticaret anlaşmasından Türkiye’nin zarar görmemesinin hedeflendiğini kaydetti.

Egemen Bağış, Washington’da geçirdiği üç gün boyunca Amerika Dışişleri ve Ticaret bakanlıklarında, Kongre’de görüşmelerde bulunduğunu açıkladı, ayrıca farklı lobilerin temsilcileriyle de görüştüğünü kaydetti.

Bağış ayrıca, Suriye’ye müdahalenin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Geçmişte uluslararası toplumun hareketsizliği yüzünden Bosna ve Kosova’da birçok kişinin öldüğünü hatırlatan Egemen Bağış, Obama yönetiminin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin de desteğini alarak daha aktif bir siyaset gütmesi çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG