Erişilebilirlik

'Barzani, Türkiye’ye Sırtını Dönmek İstemeyecektir'


Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Güvenlik ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Profesör Dr. Ercan Çitlioğlu, Suriye’deki Kürtlerin bugüne kadar mahrum bırakıldıkları vatandaşlık haklarını almak istemelerinin çok doğal olduğunu, çünkü birçok etnik grup gibi Kürtler’in de Suriye’de Esad rejimi altında bütün haklarından yoksun yaşadığını söylüyor. Profesör Çitlioğlu’na göre, Suriyeli Kürtler’in haklarını almak istemesi bir insan hakları konusu ve Türkiye’nin bununla bir sorunu yok. Ancak Kürt Ulusal Konseyi PYD ile PKK’nın işbirliği için anlaştığı yolundaki haberler ışığında Türkiye güvenlik kaygıları duymakta haklı.

Amerika’nın Sesi Türkçe Bölümü’nden Hülya Polat’ın sorularını yanıtlayan Profesör Ercan Çitlioğlu, şunları söyledi: “Suriye’nin kuzeyi, Irak’ın kuzeyinde üslenen PKK’lı unsurların bir başka güvenli üs oluşturma gayretlerine hedef olursa ve örgüt burayı Türkiye’ye sızmak ve terör eylemleri yapmak için kullanırsa, Türkiye’nin karşı olduğu noktanın bu olduğunu vurgulamak gerekir. Yoksa Türkiye, önce insan olarak, sonra da sınırdaş bir ülkede yaşayan komşuları olarak Suriyeli Kürtler’in haklarına kavuşmalarından mutluluk duyacaktır.”

Barış ve Demokrasi Partisi yetkililerinin son açıklamalarını kendi tabanlarına yönelik bir gayret olarak tanımlayan Profesör Çitlioğlu, BDP’nin aslında Türkiye’deki bütün Kürt vatandaşları temsil etmediğini, etseydi aldığı oy oranının çok daha büyük olacağını savunuyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Erbil ziyaretine de değinen Profesör Çitlioğlu, Kürt Ulusal Konseyi PYD ile Barzani arasında varıldığı söylenen anlaşma ve Kuzey Suriye ile Kuzey Irak arasında bir yapılanma olacağı, ortak bir gelecek tasarlandığı yolundaki haberlerin ne kadar doğru olduğunu anlamak için bakanın Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’yle görüşmesinin iyi olacağını da söylüyor. Çitlioğlu Barzani’nin deneyimlerine bakarak, Türkiye’yi kendisine dost yerine hasım haline getirecek olan girişimlerden uzak duracağına inandığını da belirtti. Çitlioğlu şöyle devam etti: “Suriye’deki gelişmelere bakarak Barzani’nin destek alabileceği, sırtını dönebileceği tek ülke Türkiye. Bu yüzden Barzani’nin Türkiye’nin tepki göstereceği girişimlerden kaçınacağını düşünüyorum ve bunu umut etmek istiyorum açıkçası.”

Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Güvenlik ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Profesör Dr. Ercan Çitlioğlu’yla yaptığımız söyleşinin tamamını aşağıdaki ses dosyasından dinleyebilirsiniz.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG