Erişilebilirlik

Mesut Barzani Türkiye'de


Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani iki günlük Türkiye ziyaretinde ilk görüşmesini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptı. Görüşmede ele alınan konulardan biri Suriye krizi oldu.

Ekonomi ve Dış Politika Araştırmaları Merkezi EDAM’ın başkanı eski diplomat Sinan Ülgen, Ankara’nın Suriye’de yönetim muhaliflerin eline geçtiğinde Kürtler’in oynayacağı rolden derin kaygı duyduğunu söylüyor.

Ülgen, “Esad sonrası dönemde Suriyeli Kürtler, Irak Kürt Yönetimi’nin desteğiyle bağımsızlık olmasa bile belirli ölçüde özerklik elde ederse, bu bölgedeki diğer Kürtlerin ayrılıkçı eğilimlerini körükleyebilir. Bu önemli bir risktir. Ama Barzani Türkiye’ye gelmeden önce bu korkuları yatıştıran bir dizi açıklamada bulundu,” şeklinde konuşuyor.

Uluslararası İlişkiler Profesörü Soli Özel, Suriyeli Kürtlerin PKK içinde büyük yer tuttuğunu, bu nedenle Suriye krizinin Ankara için bir ikilem yarattığı görüşünde.

Özel, “Türkiye bakıyorsunuz, bir yandan Şam’ın Kürtler üzerindeki kontrolünün gevşemesini istemiyor ama bir yandan da, Esad rejimi yıkılsın istiyor. Bu çok zor bir durum,” diyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bugün görüşmesi beklenen Mesut Barzani’ye devlet başkanı düzeyinde kırmızı halı döşenen karşılama töreni yapıldı.

Türk hükümeti ile Barzani arasındaki ilişkiler son yıllarda büyük ölçüde düzelme göstermiş bulunuyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Cengiz Aktar, sıcak karşılamanın Ankara’nın Barzani’ye verdiği önemi gösterdiği görüşünde.

Aktar, “Eskiden Barzani’ye yerel bir haydut gözüyle bakılıyordu. Şimdi ise devlet adamı olarak görülüyor. Ana bağ, ekonomik. Türk işadamları Kuzey Irak’ta son derece aktif. Bu çok önemli bir nokta. İlişkiler sağlıklı bir biçimde gelişiyor. Bu iki taraf için de yararlı. Barzani ‘ye büyük güven duyuluyor. Türk hükümeti kendi Kürt sorunun çözümünü Barzani’ye ihale etmeye çalışıyor” şeklinde konuşuyor.

Barzani, bugüne kadar Ankara’nın Kuzey Irak’taki PKK üslerine karşı önlem alması çağrılarını karşılıksız bıraktı. Ama Iraklı Kürt liderin önümüzdeki haftalarda PKK’yı ateşkese çağırmayı planladığı bildiriliyor.

Ankara ile Barzani arasındaki ilişkiler karşılıklı çıkarlara dayanıyor.

Türk hükümeti, Barzani’ye doğal kaynakların kontrolü ve yetki dağılımı konularında Irak başbakanı Nuri el-Maliki ile giriştiği siyasi mücadelede güçlü destek veriyor.

Eski diplomat Sinan Ülgen, ortak çıkarların güçlü bir ilişki geliştirdiği görüşünde. Ülgen “Bu büyük bir denklem. Türkiye ve Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ortak çıkar noktaları buldukça iki taraf arasında güven artıyor. Bunun işaretlerini şimdiden görüyoruz. Irak’ın geleceği konusunda görüşleri birleşiyor ve Maliki’yi geriletmeye çalışıyorlar. Bu gelişme, Suriyeli Kürtlerin Suriye’nin geleceğindeki rolünü daha yapıcı biçimde ele almalarına da yardımcı oluyor,” şeklinde konuşuyor.

Bazı Suriyeli Kürt muhalif gruplar Irak Kürt bölgesini buluşma yeri olarak kullanıyor. Uzmanlara göre Ankara, Barzani’ye Suriyeli Kürtleri taleplerinde yumuşatan ılımlı bir güç olarak bakıyor ve Suriye Ulusal Konseyi’ne katılmaya ikna etmesini bekliyor.

XS
SM
MD
LG