Erişilebilirlik

Erdoğan: "Kuzey Irak'ta Referandum Kararı Siyasi Acemilik"


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Meclisi, merkezi Irak hükümeti, İran, Türkiye ve ABD'nin karşı çıkmasına rağmen, bağımsızlık referandumunun 25 Eylül'de yapılmasını kabul etti. İki yıldır toplanmayan Meclis, ilk oturumda oy çokluğuyla referanduma onay verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Irak referandumuyla ilgili kararı 22 Eylül'deki MGK'dan sonra vereceklerini açıkladı.

Erdoğan, 25 Eylül’deki bağımsızlık referandumunun, ciddi manada bir siyasi acemilik olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı, “Böyle bir siyaset anlayışı olamaz. Sayın Barzani, bizim bu konuda ne düşündüğümüzü gayet iyi biliyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu konudaki hassasiyetimizin ne denli ileride olduğunu ayın 22'sindeki Milli Güvenlik Kurulu toplantısı ve Bakanlar Kurulu toplantısından sonra kendisi çok daha net, açık görecektir” diye konuştu.

Barzani: "Alternatif plan sunulmadı"

Kuzey Irak medyasında yer alan haberlere göre, KBY Başkanı Mesut Barzani Dohuk vilayetinin Amedi ilçesinde düzenlediği mitingde, bağımsızlık referandumunun yerini alabilecek nitelikte hiçbir alternatif plan sunulmadığını belirterek, referandumunun planlandığı gibi yapılacağını duyurmuştu.

ABD Başkanı’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, beraberindeki Birleşmiş Milletler ve İngiltere temsilcilerinden oluşan bir heyetle birlikte Barzani’yle görüşmüş ve referandumun ertelenmesine yönelik bir alternatif plan sunmuştu.

McGurk, referandumun ertelenmesi çağrısını yineleyerek, bunun çok riskli bir süreç olduğu, çünkü arkasında uluslararası desteğin bulunmadığı uyarısında bulunmuştu.

McGurk’un “Referandum sürecinin uluslararası meşruiyeti yok” sözüne yanıt veren Barzani, “Referanduma meşruiyeti Kürdistan bölgesi halkı verir, dışarıdakiler değil” ifadesini kullanmıştı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG