Erişilebilirlik

Barzani: ‘Musul IŞİD’ten Mutlaka Geri Alınacak’


Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, yerel saatle Pazartesi sabah 6.00’da başlayan Musul operasyonunda en az 200 kilometre karelik bir alanın IŞİD’ten geri alındığını açıkladı.

Barzani, televizyonlardan canlı yayınlanan açıklamasında, Peşmergeler’in Musul’un ikinci bir Halep’e dönüşmemesi için ellerinden geleni yaptıklarını ve Musul’un mutlaka IŞİD’ten geri alınacağını kaydetti.

Musul operasyonu, Amerikan askerlerinin beş yıl önce geri çekildiği Irak’taki en büyük operasyon. Operasyon nedeniyle Musul’da yaşayan sivillerin toplu olarak göç edebileceğinden, bunun da yeni bir insani kriz oluşturabileceğinden endişeleniliyor.

Musul operasyonuna Peşmergeler, Irak güvenlik güçleri, Şii milisler katılıyor. Amerika liderliğindeki koalisyon da hava desteği veriyor.

Amerikalı yetkililer, Musul operasyonunu, IŞİD’le mücadelede önemli bir kilometre taşı olarak görüyor. Yetkililer, operasyonun haftalarca sürebileceğini öngörüyor.

Irak kuvvetleri haftalardır Musul operasyonu için hazırlık yapıyordu. IŞİD’in operasyona gerilla saldırıları, intihar eylemleri ve keskin nişancılarla karşılık vermesi bekleniyor.

Pazartesi günü, IŞİD, Amaq adlı haber ajansında Irak ve Peşmerge güçlerini hedef alan bir dizi intihar saldırısı düzenlendiğini iddia etti, ancak bu saldırılara dair ölü veya yaralı sayısına dair herhangi bir bilgi yayınlanmadı.

Operasyon başlamadan önce, Irak savaş uçakları, havadan broşürler dağıtarak halkı uyardı.

Ancak insani yardım görevlileri, sivillere kaçış yolu gösterilmediği için Bağdat hükümetini eleştiriyor.

BM’nin İnsani Yardımlardan Sorumlu Şefi Stephen O’Brien, savaştan kaçanlar için kamplarda en az 60 bin kişilik yer olduğunu, yakında kampların kapasitesinin 250 bin kişiye kadar çıkarılabileceğini söyledi.

Stephen O’Brien, “İlgili tüm taraflara sivillerin can güvenliğini garantiye almaları, ihtiyaç duydukları yardımlara ulaşabilmelerini sağlamaları yönündeki çağrımı tekrarlıyorum,” dedi.

Norveç Mülteci Konseyi de benzeri kaygıları dile getirdi ve Musul operasyonunun büyük bir insani kriz yaratabileceğinden endişelendiğini açıkladı.

Amerika’nın Sesi’nin Skype ve telefonla ulaştığı Musul halkı, IŞİD savaşçılarının ana yolları ve köprüleri kapattığını bildirdi. IŞİD militanlarının halka, tüm kente mayın döşedikleri ve kenti terketmeye çalışmamaları yolunda uyarıda bulunduklarını da söylediler.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG