Erişilebilirlik

Barzani İstifasını Sundu Amerika’yı Eleştirdi


Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani bölgesel parlamentonun görev süresinin uzatılmamasını isteyen kararını kabul etmesinin ardından bir konuşma yaptı.

Barzani'nin görev süresi 1 Kasım'da doluyor.

Televizyondaki konuşmasında Barzani, Kuzey Irak’taki Kürtler dışında kendi kendilerini yönetme hakkının kimse tarafından desteklenmediğini belirtti.

Barzani, 25 Eylül’de bölgede yapılan bağımsızlık referandumuyla ilgili olarak “Kürdistan’ın bağımsızlığı için verilen 3 milyon oy tarih yazdı ve silinemez” dedi.

Barzani, “Dağlarımızdan başka kimse bizimle birlikte durmadı” ifadesini kullandı.

Amerika’ya eleştiri

Barzani, Amerika’yı da Irak’a IŞİD’le mücadele için verdiği Abrams tanklarını Kürtlere karşı kullanmasına izin verdiği için de eleştirdi. Barzani, Amerikan silahlarının İran’ın desteklediği milisler tarafından kullanıldığını da kaydetti.

Barzani, Peşmerge’nin yardımı olmadan Irak güçlerinin Musul’u IŞİD’den tek başlarına alamayacağını söylede ve “Washington neden Kürdistan’ı cezalandırmak istesin?” İfadesini kullandı.

Ekim ayının ilk günlerinde hayatını kaybeden Celal Talabani’nin destekçilerini Kerkük’ü savaşmadan ihanet ederek Irak güçlerine teslim etmekle suçlayan Barzani, 16 Ekim’den buyana Irak güçlerinin ilerlemesinin ve diyaloğa yanaşmamasının Bağdat’ın Kürt haklarına inanmadığı yönündeki düşüncesini haklı çıkardığını da vurguladı.

Konuşmasından önce Barzani'nin bölge parlamentosuna hitaben yazdığı mektup kamuoyuna yansıdı.

Mektupta Barzani görev süresinin sona ereceği 1 Kasım’ın ardından başkanlık görevine devam etmeyi reddettiğini belirtmişti.

Barzani, başkanlık gücünü doldurmak için önlemler almasını da istemişti.

Kürdistan Demokratik Partisi Dış İlişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami Barzani’nin parlamentoya gönderdiği mektupta yetkilerini başbakan, parlamento ve yargıya devretmesi çağrısı yaptığını kaydetmişti.

Barzani söz konusu mektupta Peşmerge olarak kalmaya devam edeceğini de vurgulamıştı.

Erbil'deki Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Parlamentosu da Barzani'nin 1 Kasım'dan sonra göreve devam etmeme isteğini onaylamıştı.

Oturum sırasında zaman zaman silah sesleri duyulmuş, Barzani'nin istifa haberinin ardından bir grup parlamentoya girmeye çalışmıştı.

Goran hareketinden bir milletvekilinin Peşmerge'ye hakaret ettiği, bunun üzerine milletvekiline yönelik gösteri yapıldığı ve polisin havaya ateş açtığına dair haberler kamuoyuna yansımıştı.

Çavuşoğlu: "Kararı kendi verir"

Barzani'nin görev süresini uzatmama kararıyla ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Kendi geleceğiyle ilgili kararı kendisi verir" ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu bu açıklamayı Umman'da gazetecilere yaptı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG