Erişilebilirlik

Barr: ‘Mueller’ın Cadı Avında Olduğunu Düşünmüyorum’


Başkan Donald Trump’ın Adalet Bakanlığı’na aday gösterdiği William Barr, adaylığının onay süreci kapsamında Senato Adalet Komisyonu’nda ifade verdi.

Halen devam eden oturuma beklendiği gibi Rusya soruşturmasıyla ilgili sorular damgasını vurdu.

George H.W. Bush’un ABD Başkanı olduğu dönemde de iki yıl Adalet Bakanı olarak görev yapan Barr, Başkan Donald Trump’ın Rusya soruşturması için sıkça “cadı avı” tabirini kullanmasına rağmen, özel yetkili savcı Robert Mueller’ın “bir cadı avı içerisinde olacağına” ihtimal vermediğini söyledi.

Trump’ın kendisini de ilgilendiren bir soruşturmaya olası bir müdahalesinin “yetki suiistimali” olacağını belirten Barr, bu tür bir davranışın başkanın anayasal görevlerinin ihlali anlamına geleceğini ve koşullara bağlı olarak federal yasaları ihlal edebileceğini kaydetti.

Oturumda komisyonun en kıdemli Demokrat üyesi Dianne Feinstein, Barr’a, geçen yıl Adalet Bakanlığı’na gönderdiği ve özel savcı Mueller’ın soruşturmasını eleştirdiği bilgi notunu sordu. Barr, notun sadece Mueller’ın soruşturmasının ‘adaleti engelleme’ boyutuna ve özel savcının bu konuyu nasıl yorumladığına ilişkin çıkan haberlere odaklandığını, Rusya’nın seçimlere müdahalesiyle alakalı daha geniş kapsamlı sorulara değinmediğini, Mueller’ın soruşturmasının meşruiyetini sorgulamadığını söyledi. Barr ayrıca, notta yalnızca kamuoyuna açık haberleri temel aldığını, herhangi bir gizli bilgi üzerine yazmadığını ifade etti.

Mueller soruşturmasında, Rusya’nın 2016 ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarının yanında, Başkan Trump’ın soruşturmayı engellemek için adalete müdahale etmeye çalışıp çalışmadığını da araştırıyor. Trump’ın Mueller’dan önce soruşturmayı idare eden eski FBI Başkanı James Comey’yi kovması, adalete müdahale ettiği suçlamalarını beraberinde getirmişti.

Trump’ın Jeff Sessions’dan boşalan Adalet Bakanlığı’na aday gösterdiği William Barr, Senato’dan onay alıp görevine başlaması halinde, FBI’ın Trump’ın Rusya’nın çıkarları için gizlice çalıştığına yönelik karşı istihbarat soruşturmasını nasıl açtığı konusuna bakacağını söyledi.

Komisyonun başkanı Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham’ın sorusunu yanıtlayan Barr, FBI’ın bir Amerikan başkanı üzerinde bu tür bir soruşturma açtığını hiç duymadığını belirtti.

“Mueller’ın cadı avına dahil olacağını düşünmüyorum”

Barr, Rusya soruşturmasında özel yetkili savcı Mueller’ı hem kişisel hem profesyonel hayatta 30 yıldır tanıdığı bir dostu olarak tanımladı.

Mueller’ın Başkan’a ve ülkeye karşı adil olacağını düşündüğünü kaydeden Barr, “Sayın Mueller’ın bir cadı avına dahil olacağını düşünmüyorum” dedi. Barr, özel savcının soruşturmasını tamamlamasına izin verilmesinin “son derece önemli” olduğunu vurguladı. Mueller’ın soruşturmasını siyasi baskılardan koruyacağının sözünü veren Barr, “Ben görev başındayken, Bob’un (Robert Mueller) çalışmalarını tamamlamasına izin verilecek” ifadesini kullandı ve bunun için de gereken kaynaklar ve zamanın tanınacağını söyledi.

“Sessions doğru olanı yaptı”

Trump, eski Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın Rusya soruşturmasından kendisini çekmesine sürekli sert eleştiriler yöneltmişti. Ancak Barr, Sessions’ın soruşturmadan çekilmekle doğru olanı yaptığını söyledi.

Mueller soruşturmasını tamamladıktan sonra raporunu Adalet Bakanlığı’na sunmakla yükümlü. Barr, rapor sunulduğunda içerisindeki bulguları mümkün olduğunca kamuoyuyla paylaşacağını belirterek, Mueller’ın vardığı sonuçlardan kamuoyunun haberdar olmasına çok önem verdiğinin altını çizdi.

“Trump güvence istemedi”

Barr, Başkan Trump’ın Mueller’ın nihai raporu üzerinde değişiklikler yapmasına izin verilmeyeceğini de vurguladı. Barr, Trump’ın Rusya soruşturmasıyla ilgili olarak kendisinden bir güvence, taahhüt ya da söz talep etmediğini de söyledi.

William Barr ayrıca, Rusya’nın 2016 ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiğine ya da etmeye çalıştığına inandığını belirterek, yabancı unsurların seçimlere gelecekte olası müdahalesini engellemek için elinden geleni yapacağını da kaydetti.

Oturumda 2016 seçimlerinde Demokrat aday Hillary Clinton hakkında geçmişteki e-posta soruşturması da gündeme getirildi. Eski FBI Başkanı James Comey, soruşturma neticesinde Clinton hakkında suçlama yöneltilmesini tavsiye etmediğini basın toplantısıyla duyurmuştu. Barr, Comey’nin basın toplantısı düzenleme kararını yanlış bulduğunu söyledi. William Barr, yetkililer eğer suçlama getirmeyecekse o zaman soruşturmada ortaya çıkarılan ihlal niteliğindeki bilgileri ayrıntılandıran bir basın toplantısı olmaması gerektiğini belirtti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG