Erişilebilirlik

Baro’dan Cezaevi Uyarısı: 'Keyfi Uygulamalar Var'


Bölgedeki cezaevlerinden yoğun şikâyetler gelmesi üzerine Diyarbakır Barosu Cezaevleri İzleme Komisyonu, iddiaları takip ederek rapor tutmaya başladı. İhlallere dikkat çekmek amacıyla bir basın toplantısı düzenleyen Cezaevi Komisyonu üyesi Av. Öykü Çakmak, ihlallerin devam ettiğini söyledi. Çakmak, ”Bu ihlaller, yasal mevzuatların yetersizliğinin yanısıra, önemli bir kısmı da uygulayıcıların yetersizliği ve keyfi muamelelerinden kaynaklanmaktadır” dedi.

Çakmak, ihlallerin OHAL sonrasında arttığına dikkat çekerek, “Özellikle Türk Ceza Kanununda Devlet Güvenliğine Karşı İşlenen Suçlardan tutuklu ve hükümlü bulunanlar bu ayrımcı davranışlara en çok maruz kalan gruplarının başında gelmektedir. Özellikle de OHAL sonrasında yaygın sevk ve sürgünlerle hem tutuklu ve hükümlüler hem de aileleri mağdur edilmektedir.Diyarbakır Barosu olarak cezaevlerinde yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde yaşanan önemli sorunların başında tek tip kıyafet, süngerli oda, kimlik taşıma uygulaması, işkence ve kötü muamele uygulamaları gelmektedir. Bu uygulamaların yasal düzenlemelerden ziyade keyfi uygulamalarla gündeme getirildiği ve yaşandığı gözlemlenmiştir. Son aylarda birçok cezaevinde yaptığımız görüşmelerde, idarelerin keyfi uygulamalarına OHAL ilanını ve KHK'leri gerekçe gösterdikleri tarafımıza iletilmiştir” diye konuştu.

Çakmak, şikâyetlerin en çokElazığ cezaeviyle ilgili olduğunu belirterek, bazı şikâyetleri şöyle sıraladı; “Elazığ Kampüs Cezaevi başta olmak üzere bir kısım cezaevlerinde yaşanan fiziki ve psikolojik baskı, cinsel şiddet, kötü muamele ve işkence, sağlık hakkına erişimin engellenmesi, odalardaki ortak kullanım alanlarına kameraların yerleştirilmesi, kitap, dergi ve gazete yasakları, düzenli olarak sıcak su ihtiyacının karşılanmaması.”

Çakmak, ihlallerin sona erdirilmesi için Adalet Bakanlığı’nı harekete geçmeye çağırdı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG