Erişilebilirlik

Baro ve Hak İnisiyatifi’nden PKK’ya ‘‘Çocuk’’ Tepkisi


PKK’ya yakın yayın organlarında bazı çocukların örgüte katılmalarına ilişkin haberlerin yayınlanması üzerine Diyarbakır Barosu ve Hak İnisiyatifi tepki gösterdi. Her iki kurum çocukların çatışmalardan uzak tutulmasını istedi.

Örgüte katılan kız çocuklarının görüntülerinin yayınlanmasının ardından örgüte birçok kesimden tepki geldi. Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Komisyonu da sosyal medya üzerinden bir açıklama yaparak tepki gösterdi.

Savaşların ilk mağdurlarının her zaman çocuklar olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “UNICEF, ‘Bugün çatışmalara sahne olan ülke sayısı Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin benimsendiği 1989 yılından bu yana en yüksek düzeye ulaşmıştır. Günümüzde her dört çocuktan biri şiddetli çatışmaların ya da doğal afetlerin etkilediği ülkelerde yaşamaktadır. 28 milyon çocuk savaş ve güvensizlik gibi nedenler yüzünden evlerinden ayrılmak zorunda kalmıştır. Bu çocuklardan pek çoğu okuldan birkaç yıl uzak kaldığı gibi gelecekteki eğitimleri ve kariyerleri açısından önem taşıyan eğitim belgelerinden de yoksun kalmaktadır. Çatışmalar ya da doğal afetler, çoğu başka ülkelere giden ya da kendi ülkesinde yerinden edilen 75 milyon çocuğun ve gencin eğitimini kesintiye uğratmıştır. Bu, tek tek her çocuk için kişisel bir trajedi anlamına gelmektedir. Bir kuşağın tamamının hayallerini terk etmesi insan potansiyelinin korkunç biçimde israfı demektir. Daha da kötüsü, eğitimsiz çocuklardan kayıp, hayal kırıklığı yaşayan ve öfkeli bir kuşak yaratılması ileride hepimizin bedel ödeyeceği tehlikeli bir risk sayılmalıdır’ şeklinde son derece önemli tespitler yapmıştır. Hangi sebeple ve kim tarafından uygulanırsa uygulansın, çocukların savaşlarda veya silahlı çatışmalarda kullanılması insanlık değerlerine ve insancıl hukuk ilkelerine aykırıdır. Çocuklar; savaşlarda, çatışmalarda ve düşmanlıklarda bir taraf haline getirilmemelidir” denildi.

Açıklamanın sonunda çocukların çatışmalara taraf yapılması kınanarak, şu görüşlere yer verildi; ‘‘Sonuç olarak, ülkemizin de taraf olduğu BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre 18 yaşına kadar her birey çocuktur. Çocukların hangi sebeple olursa olsun savaşların ya da çatışmaların tarafı haline getirilmesini kabul etmiyor ve kınıyoruz. Açıklamaya konu olan çocukların varsa derhal ailelerine teslim edilmesini, aileleri yoksa çocukların eğitim ve bakımlarını sağlayacak kurumlara teslim edilmesini talep ediyoruz. Savaş istemiyoruz, çocukların ölmesini istemiyoruz.”

PKK’ya bir tepki de insan hakları örgütü olan Hak İnisiyatifi’nden geldi. Sosyal medya hesapları üzerinden açıklama yapan Hak İnisiyatifi, örgüte katılan çocukların ailelerine geri gönderilmesi çağrısı yaptı. Açıklama şöyle, “Açık kaynaklardan erişilen bilgilere göre, PKK ve bağlı birimleri çocuk yaştaki kişilerin örgütsel yapıya katılımını övgüyle duyurmuştur. Çocukların çatışma alanlarından ve ortamından uzak tutulması devlet-dışı örgütler için de vazgeçilmez bir yükümlülüktür. PKK, başta Cenevre ile imzaladığı taahhüdün gereği olmak üzere, “çocuk savaşçı” bulundurmayı yasaklayan insancıl hukukun gereklerini yerine getirmelidir. Çocukları, "savaşçı" olarak kullanmaktan vaz geçmeli ve derhal ailelerine geri göndermelidir.”

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG