Erişilebilirlik

Baro Başkanına Terör Soruşturması


Güneydoğu’daki 16 baro ortak bir açıklama yaparak Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’ye destek verdi. Barolar adına açıklama yapan Van Baro Başkanı Murat Timur, Kürt sorununun, esasında siyasal ama aynı zamanda hukuki ve sosyolojik yönleri olan bir mesele olduğunu söyledi
Güneydoğu’daki 16 baro ortak bir açıklama yaparak Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’ye destek verdi. Barolar adına açıklama yapan Van Baro Başkanı Murat Timur, Kürt sorununun, esasında siyasal ama aynı zamanda hukuki ve sosyolojik yönleri olan bir mesele olduğunu söyledi

Bir televizyon programında ‘PKK terör örgütü değildir’ diyen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hakkında İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Savcılığınca soruşturma başlatıldı. Güneydoğu’daki 16 baro ise ortak açıklama yaparak Elçi’ye destek verdi.

Bir tartışma programında söylediği sözler tepki çeken Avukat Tahir Elçi, hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili İdris Kurt'un res'en soruşturma başlattı. Soruşturmanın "Terör Örgütü Propagandası Yapmak" iddiasıyla açıldığı belirtiliyor.

Bu arada Güneydoğu’daki 16 baro ortak bir açıklama yaparak Elçi’ye destek verdi. Barolar adına açıklama yapan Van Baro Başkanı Murat Timur, Kürt sorununun, esasında siyasal ama aynı zamanda hukuki ve sosyolojik yönleri olan bir mesele olduğunu söyledi.

Bölge barolarının öteden beri sorunun şiddetle çözülmeyeceğini, demokratik ve barışçıl yolların, çözümün tek ve vazgeçilmez yolu olduğunu dile getirdiğini vurgulayan Timur, ”Diyarbakır Barosu’nun da meselenin tarifine ve çözümüne ilişkin ortaya koyduğu yaklaşımı, söylem ve tutumu hep bu yönde olmuştur. Hal böyleyken Diyarbakır Barosu Başkanı Sayın Tahir Elçi bir televizyon programında hukukçu ve insan hakları savunucusu kimliği ile ifadeettiği görüşleri nedeniyle kendisine yönelik bir linç kampanyasının başlatılmasını ve akabinde Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir ceza soruşturması başlatılmasını, düşünce ve ifade özgürlüğüne karşı açık bir müdahale olarak değerlendirdiğimizden kabul edilemez buluyoruz. Kaldı ki, böyle ağır bir toplumsal meselenin belli kavramlara hapsedilemeyeceği ve bu ifade biçimleriyle meselenin sağlıklı çözümünün mümkün olmayacağını ifade etmek isteriz. Bu meseleyle ilgili görüş ve ifadelerin ceza soruşturmalarına konu edilerek özgürce tartışılmasının engellenmesi sorunun çözümsüzlüğünü daha da derinleştirmektedir” dedi.

Timur sözlerini şöyle tamamladı; ”İfade özgürlüğünün sınırının ölçüsü toplumsal hassasiyetler değil, demokratik değerlerdir. Bu konudaki ilkesel tutumumuz gereği biz aşağıda adı geçen Barolar olarak Diyarbakır Barosu ve Sayın Tahir Elçi ile dayanışma içerisinde olduğumuzu belirtmek isteriz.”

Yarın da Diyarbakır’daki bine yakın sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti, Elçi’ye destek amacıyla ortak açıklama yapacak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG