Erişilebilirlik

Barış Sürecinde Zor Günler


Irak sınırı yakınında PKK militanları (Mayıs 2013)
Irak sınırı yakınında PKK militanları (Mayıs 2013)
Abdullah Öcalan bu hafta yaptığı açıklamada geçen ay açıklanan uzlaşma paketindeki sözlerin yerine getirilmemesi nedeniyle hükümeti eleştirdi. Paket hükümetle PKK arasında devam eden barış görüşmelerinin tekrar hızlanmasını amaçlıyordu. Ancak eleştirilere rağmen iki tarafın da barışı sürdürmek için iyi nedenleri var.

PKK ve Kürt siyasetçiler, Erdoğan’ın reformlarının beklentilerin altında olduğunu ve altı ay önce ilan edilen tek taraflı ateşkesin sona erebileceği tehdidinde bulunuyor.

Ancak Brüksel’deki Carnegie Enstitüsü’nde konuk araştırmacı Sinan Ülgen, iki tarafın da çatışmaları tekrar başlatmaktan kazanacağı bir şey olmadığını söylüyor. Ülgen iki kesimin de uzlaşma sürecini bitiren taraf olmak istemediğine dikkat çekiyor ve bu neden kısa vadede tekrar çatışmalara dönme olasılığının düşük olduğunu belirtiyor.

Barış hem AKP, hem de gelecek yılki yerel seçimlerde Kürtler’in çoğunlukta olduğu bölgelerde belediye yönetimleri için yarışacak BDP’liler için önemli.

Kürt siyaseti uzmanı Kadri Gürsel, seçimlerin BDP’ye olan destek açısından önemli bir barometre olduğunu ve partinin bölgedeki koşulları seçim kampanyaları için nahoş ve aleyhlerine olacak bir biçime sokmak istemediğini söylüyor, silahlı güçlerin bir kısmının bu nedenle Suriye’ye çekildiğine dikkati çekiyor.

Suriye’deki savaş Türkiye için ciddi sorunlar yarattı.

PKK ile yakın ilişkileri olan PYD, Suriye hükümet güçlerinin çekilmesi üzerine, Suriye’nin Türkiye ile sınırı olan bölgenin büyük bir bölümünü ele geçirdi. Ancak el Kaide ile ilişkileri olan cihatçı gruplar bölgenin kontrolü için PYD ile çatışmaya devam ediyor.

PYD ise Türkiye’yi El Kaide’yi desteklemekle suçladı ancak Ankara suçlamaları reddetti. Ayrıca PYD, Türkiye’nin Suriye Kürt bölgesiyle olan sınırı kapatmasının Suriyeli Kürtler için insani sorunlar yarattığını söylüyor.

Uzmanlar Suriye’nin Kürt bölgesindeki çatışmalar yoğunluk kazanırken PKK’nın Türkiye’de ikinci bir cephe açmak istemeyeceğini söylüyor. Ancak Kadri Gürsel, Suriye’deki gelişmelerin Türkler ve Kürtler arasındaki barış sürecini çökertebileceğini belirtiyor ve Türkiye’nin bazı kırmızı çizgiler belirlemesi gerektiğini düşünüyor.

Barış süreci sürüncemeye bırakılmış gibi görünürken bölgedeki istikrarsızlık iki tarafa ateşkesi sürdürmek için iyi bir neden verebilir. Ancak uzmanlar süreçte ilerleme kaydedilmediği durumda bölgenin istikrarsızlığının süreci tamamen çökertebileceği uyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG