Erişilebilirlik

"Barış Görüşmeleri Salı Günü Devam Edecek"


Ukraynalı müzakereci Mihailo Podolyak
Ukraynalı müzakereci Mihailo Podolyak

Ukraynalı müzakereci Mihailo Podolyak, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Pazartesi günü Ukrayna ve Rusya arasında başlayan barış görüşmelerine ara verildiğini, Salı günü görüşmelere devam edileceğini bildirdi.

Mihailo Podolyak, "Müzakerelere yarına kadar çalışmaları yürüten alt grupların ilave çalışma yapmaları ve bazı tanımlamaların açıklığa kavuşturulması için teknik bir ara verildi. Müzakereler sürecek" ifadelerini kullandı.

Her iki taraf da bazı sonuçlar elde edilebileceğinin sinyalini vermişti. Daha önceki görüşmeler, çoğunlukla Rus kuvvetlerinin işgali altındaki kent ve kasabalara yardım ulaştırılması için ateşkes sağlanmasına ve sivillerin tahliyesine odaklanmıştı. Ancak bu ateşkes anlaşmaları başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Barış görüşmelerinde Ukrayna tarafını temsil eden Mihailo Podolyak, görüşme öncesinde Rusya'nın "yapıcı" şekilde konuşmaya başladığını kaydetmiş, Twitter'da paylaştığı mesajında, "Müzakereler. Dördüncü tur. Barış, ateşkes, askerlerin acilen geri çekilmesi ve güvenlik garantileri üzerine" ifadelerini kullanmıştı.

Podolyak, daha sonra yaptığı açıklamada, görüşmelerin başladığını ama zor geçtiğini çünkü Rusya ve Ukrayna siyasi sistemlerinin birbirinden çok farklı olduğunu kaydetti.

Ukraynalı temsilci, Rusya'nın "Ukrayna'nın barışcı kentlerine yönelik 19 gündür süren şiddetin doğru strateji olduğu şekilde bir yanılsama içinde olduğuna" inandığını belirtti.

Rusya, Ukrayna'yı sivilleri canlı kalkan olarak kullanmakla suçluyor, Kiev ise bu suçlamayı reddediyor.

Kremlin, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'ın en yakın müttefiklerinden biri olan Ulusal Muhafız Birliği'nin başındaki Viktor Zolotov'un operasyonların umulandan daha yavaş ilerlediği şeklindeki açıklaması sonrasında, harekatın planlandığı gibi ilerlediğini bildirdi.

Geçmişte Putin'in kişisel güvenliğinden sorumlu olan Zolotov, Ulusal Muhafız Birliği'nin internet sitesinde, "Her şey dilediğimiz kadar hızlı ilerlemiyor. Ancak amacımıza doğru adım adım ilerliyoruz ve zafer bizim olacak" şeklinde bir açıklama yayınlamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya'nın Ukrayna'daki amaçlarına zamanında ve tamamıyla ulaşmak için yeterli askeri nüfuza sahip olduğunu kaydetti. Peskov, Amerika ve Avrupa Birliği'ni Rusya'yı Ukrayna'da nüfusun yoğun olduğu merkezlere saldırı düzenlemesi için kışkırtmakla suçladı ve Putin'in ordudan böyle bir adım atması çağrısında bulunduğunu söyledi.

Rus askerleri henüz Ukrayna'nı başkenti Kiev'e girememiş olsa da 24 Şubat'ta başlayan işgal nedeniyle Kiev civarındaki kent ve kasabalarda binlerce kişi yaşamını yitirdi.

Kiev kenti yetkilileri, Antonov uçak fabrikasının topçu ateşiyle vurulduğunu bildirdi. Ancak Reuters haber ajansı henüz bu haberi doğrulamadı.

Kiev'in bulunduğu bölgenin valisi Oleksiy Kuleba, Kiev yakınında ön saflarda bulunan kasabaların tahliye edildiğini, ancak uzaktan patlama seslerinin geldiğini bildirdi.

Öte yandan itfaiye birimleri, Kiev'de saldırı düzenlenen apartman binasında çıkan yangına müdahale etti.

Yetkililer, apartman binasında en az bir kişinin, Kiev'in bir başka bölgesine düzenlenen füze saldırısındaysa bir başka kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG