Erişilebilirlik

Barajı Aşmayı Hedefleyen HDP'de Oy Kaygısı


Barajı Aşmayı Hedefleyen HDP'de Oy Kaygısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:32 0:00

Yüzde 10'luk seçim barajını geçmeyi hedefleyen Halkın Demokratik Partisi yetkilileri, ertesi güne kadar hiçbir kutlamanın planlanmadığını bildirirken, oy kaybı riskini azaltmak için seçim günü saat 21'e kadar kimsenin parti genel merkezine uğramamasını, oy merkezlerinden ayrılmamasını istedi

7 Haziran seçimlerinde yüzde 10’luk barajı geçmeyi hedefleyen Halkların Demokratik Partisi (HDP), bu seçimler öncesinde oy güvenliğini arttıracak tedbirlere başvuruyor.

En önemli tedbirler arasında HDP’nin 8 Haziran’a kadar tüm kutlamaları iptal etmesi dikkat çekerken, seçmenlere, 7 Haziran akşamı saat 21’e kadar “sandık başlarından ayrılmamaları” öğütleniyor.

Gerek Diyarbakır’da halk, gerekse parti yetkilileri barajın aşılacağı konusunda oldukça umutlu. Geçmişte HDP’den önceki partiler seçim barajını aşabilmek amacıyla adaylarını bağımsız olarak seçime sokuyordu. Alınan riskli kararın bilincinde olan parti yetkilileri, aldıkları güvenlik tedbirlerini il il uygulamaya koyuyor, halka provokasyonlardan uzak durma çağrıları yapılıyor, hatta benzer çağrıları mitinglerde konuşan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş da yapıyor.

Bugün Diyarbakır’da gazetecilere açıklama yapan HDP Diyarbakır milletvekili adayları ve parti il başkanı, halka “rehavetten” kaçınma çağrısında bulundu. “‘Bir oydan ne çıkar?’ deyip sandığa gitmemezlik yapmayalım. Oyumuzun bulunduğu yerlere giderek, mutlaka ve mutlaka oyumuzu kullanalım” diyen HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Hafize İpek, hükümetin temel politikasının “HDP’yi barajın altında bırakmak” olduğunu söyledi.

HDP Diyarbakır milletvekili adaylarından Nimetullah Erdoğmuş, Ziya Pir, Sibel Yiğitalp, İmam Taşçıer, Nesrin Hilal Şanlı ve eski adaylardan Edip Berk’le birlikte açıklama yapan Hafize İpek, seçim öncesinde “oyların çalınmasını engellemeye dönük” bazı önlemleri almış olduklarını söyledi. Seçim günü sandık görevlileri ve müşahitlerin oy kullanma ve sayım sürecini izleyeceğini belirten İpek, kendi seçim merkezlerinde toplanan verilerin resmi verilerle karşılaştırılacağını bildirdi. İpek ayrıca, gerekli hukuki işlemlerin başlatılması için de yüzlerce avukatın gönüllü olduğunu söyledi.

Daha önce seçim merkezlerinde kullanılan klasik “içerde bomba var!” uyarılarıyla sandığın çevresini boşaltmak için gerginliklerin yaratılabileceği uyarısında bulunan Diyarbakır HDP İl Başkanı, müşahitlerden sandık başını kesinlikle boş bırakmamasını istedi.

İpek, halka sağduyulu davranma ve olası gerginliklerden kaçınma çağrısında bulundu. “Oylarımızın çalınmaması için mutlaka oyunuzu kullanın” diyen İpek, seçmenlere rehavetten kaçınma çağrısı yaptı. Hafize İpek ayrıca 7 Haziran günü saat 21’e kadar kimseden parti merkezine uğramamasını da istedi.

HDP yarın (5 Haziran Cuma) Diyarbakır’da Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da katılacağı büyük bir mitinge hazırlanıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG