Erişilebilirlik

Barış Görüşmelerinin İkinci Turu Yarın Başlıyor


İsrail Filistin barış görüşmelerinin ikinci turu Salı günü Mısır’ın tatil kasabası Şarm el Şeyh’de başlıyor. İkinci tur görüşmeler Çarşamba günü de Kudüs’te devam edecek. Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton taraflar arasında arabuluculuk yapmak üzere Ortadoğu’ya giderken, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, yeni yerleşim birimi inşaatlarına konulan yasağı uzatmayacağını, ancak yeni yapılacak bina sayısını kısıtlı tutacağını açıkladı.

İsral’in yeni yerleşim birimi inşaatlarına getirdiği yasak 26 Eylül tarihinde doluyor. Bu nedenle de bazı çevrelerde bu konunun barış görüşmelerini gölgeleyeceği kaygısı hakim.

Filistinliler, yasak uzatılmazsa ve Batı Şeria’da yeni binalar inşa edilirse görüşmelere devam etmeyeceklerini açık bir şekilde dile getirmişlerdi. Ancak 18 ay aradan sonra, Washington’da yapılan ilk tur doğrudan görüşmeler sırasında, tarafların karşılıklı taviz vermeye hazırlıklı oldukları da iddia edilmişti.

Mısır’da yayınlanan muhalif El-Ahali gazetesinin Editörü Feride El-Nakaş, “Diplomatik çevreler bize İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun, Obama’ya inşaat yasağını sürdürme sözü verdiğini ancak bunu hemen kamuoyuna açıklamayacağını söylediğini bilgi olarak sızdırdılar,” diyor.

Benyamin Netanyahu, yasağı sona erdirmesi konusunda koalisyon hükümeti içindeki muhafazakarların yoğun baskısı altında. Başbakan’ın Pazar günü yaptığı, “Yasak sona erdirilecek, ancak yeni bina sayısı kısıtlı tutulacak” şeklindeki açıklaması da bu muhafazakarları memnun edebilmek amacıyla bulunmuş bir ara yol gibi görünüyor.

Filistin Lideri Mahmud Abbas da içerde yoğun baskı altında. Gazze’nin kontrolünü elinde tutan militan Hamas örgütü, İsrail’in var olma hakkını tanımadığı için ne görüşme masasına oturmadan yana, ne de yerleşim birimleri konusunda uzlaşmaya varmaya.

Salı günkü görüşmelere ev sahipliği yapan Mısır, taraflar arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye çalışıyor, ancak bu konuda fazla başarı elde etmiş değil.

Mısırlı gazeteci Feride El Nakaş, Arap dünyasının Filistinliler’e daha fazla destek vermesini istiyor.

Nakaş, İsrail’i daha önce verdiği sözleri tutmaya zorlamak için Arapların, daha fazla güce sahip olması gerektiği görüşünde.

Nakaş’a göre bunun için de Arap ülkelerinin, petrol kaynaklarını pazarlık aracı olarak kullanması ve Irak’ın yeniden inşasında rol alması gerekiyor. Mısırlı gazeteciye göre bu şekilde Amerika İsrail’e daha fazla baskı uygulamak zorunda kalabilir.

Ortadoğu’da Amerika hala İsrail yanlısı politikalar izlemekle suçlanıyor.

Amerika, bir yıl içinde doğrudan görüşmeler yoluyla İsrail-Filistin sorununa çözüm bulma arayışında. Washington’daki yetkililer, şimdi doğru yönde hareket edilmezse, barışa yönelik fırsatların kaçırılmış olacağını düşünüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG