Erişilebilirlik

Bant Şeklinde Corona Aşısı Farelerde Başarılı Oldu


Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bilimadamları, yeni tip Corona virüsüne (SARS-CoV-2) karşı mikro iğneli bant formundaki bir aşının fareler üzerinde başarıyla test edildiğini açıkladı. Bilimadamları daha önce Ortadoğu Solunum Sendromu’na neden olan bir başka Corona virüsüne karşı geliştirdikleri aşı sistemini SARS-CoV-2’ye uyarladı.

Deri altı aşısından farkı ne?

Şekerden yapılmış yüzlerce mikro iğne barındıran “cırtcırtlı bant”a benzeyen aşı, cilde yapıştırıldığında şekerin hızla çözülmesiyle deriye nüfuz ediyor. Bağışıklık sistemi deri üzerinde hayli aktif olduğundan, aşıların geleneksel deri altı enjeksiyonu yerine bu şekilde verilmesiyle daha hızlı ve güçlü sonuçlar alınabileceği belirtiliyor.

Daha önce üç farklı deneysel MERS aşısı, fareler üzerinde bu bant yöntemiyle denenmiş ve aşıların Corona virüsüne karşı antikor üretimini tetiklediği belirlenmişti. Hatta antikor üretimi, bağışıklık uyarıcı eklenmiş geleneksel deri altı aşısından bile daha güçlü olmuştu. Mikro iğneli bantla aşı olan farelerin antikor seviyeleri, 55 hafta boyunca da, deneyin sona erdiği güne kadar yükselmeyi sürdürmüştü.

Aşı fareler üzerinde antikor üretimini arttırdı

Bu geçmiş deneyden yola çıkan bilimadamları, yeni tip Corona virüsündeki ‘Spike proteini’ni hedef alacak şekilde benzer bir aşı bandı geliştirdi. Bu aşının da iki hafta içinde farelerin antikor üretimini güçlü biçimde arttırdığı ortaya çıktı.

Aşı yapılan farelerin uzun vadeli bağışıklıklarının, MERS aşıları deneyiyle benzer olup olmadığı henüz takip edilebilmiş değil. Ayrıca kobaylara SARS-CoV-2 enfeksiyonu da verilmedi. Ancak sonuçlar umut vaat ediyor.

İnsanlar üzerinde etkinliği için en az bir yıl var

Araştırmacılar, bu tür aşının bileşenlerinin geniş ölçekte hızla üretilebileceğini ve depolama ya da nakliye için soğuk tutulmalarının gerekmediğini de açıkladı. Pittsburgh Üniversitesi ekibi, 'PittCoVacc' (Pittsburgh Corona Virüsü Aşısı) adını verdikleri bandın, insanlar üzerinde birinci faz denemelerinin en kısa zamanda başlamasının izni için ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) başvurdu.

Bir aşının insanlar üzerindeki etkinliği ve güvenliği için çalışmalar en az bir yıl sürüyor. Ancak mikro iğneli aşının, diğer aşı çalışmalarından farklı olduğu ve klinik deney süresinin de değişebileceği belirtiliyor.

ABD Sağlık Bakanlığı’na bağlı Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin bütçe verdiği araştırma, saygın tıp yayınlarından Lancet’ın EBioMedicine dergisinde yayımlandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG