Erişilebilirlik

Bangladeş’e Giden Mülteci Teknesi Battı


Bangladeş polisi, Myanmar’daki şiddet olaylarından kaçarak ülkeye sığınmak isteyen yaklaşık 50 Arakanlı Müslüman’ın Naf Nehri’ni geçmek için bindiği teknenin alabora olduğunu açıkladı.

En az beş kişi boğularak hayatını kaybetti, çok sayıda kişi ise kayıp. Yetkililer bir kadın ve dört çocuğun cesedine ulaştıklarını bildirdi. 21 kişi kazadan sağ kurtuldu.

500 bini aşkın Arakanlı Müslüman, geçtiğimiz haftalarda sınırı geçerek Bangladeş’e kaçtı. Arakanlı Müslümanlar’dan oluşan bazı grupların Myanmar’da polis kontrol noktalarına saldırı düzenlemesinin ardından Myanmar ordusu, sert müdahalede bulunmuş, olaylar uluslararası toplum tarafından etnik temizlik olarak değerlendirilmişti.

BM’den yardım çağrısı

Son olarak BM’nin mülteci, göç ve acil yardım yetkilileri yayınladıkları açıklamada, krizi hafifletmek için acil yardıma ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Açıklamada “Temel hizmetler ciddi zorluklarla yapılıyor. Bazı kentlerde içme suyuna erişim ve sağlık tesisleri yok, bu da mülteciler ve onlara ev sahipliği yapan topluluklar için yüksek sağlık riski oluşturuyor” denildi.

BM yetkilileri, Bangladeş’teki yerel toplulukların cömertliğini övdü ve diğer ülkelerden 23 Ekim’de yapılacak konferansta görüşülecek 434 milyon dolarlık ortak yardım planı için destek olmalarını istedi.

Arakan’da Müslüman azınlığa ait köylerin yakılması, tecavüzler, cinayet, yağmalama ve etrafa mayın döşenmesi, kaçanların geri dönmesine engel oluyor.

BM İnsan Hakları Genel Sekreteri Andrew Gilmour, krizin hali hazarda dünyadaki en ciddi insan hakları krizi olmasının mümkün olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG