Erişilebilirlik

Bangladeş'te Rehine Krizi Sona Erdi


Bangladeş’in başkenti Dakka’da yaşanan rehine eylemi polisin düzenlediği operasyonla sona erdi. IŞİD’in üstlendiği eylemde 20 sivil hayatını kaybetti.

Saatlerdir devam eden rehine krizinin sona erdiği, Kara Kuvvetleri’nden Tuğgeneral Naim Eşref Çoduri tarafından açıklandı. Kurbanların büyük kısmının pala darbeleriyle öldürüldüğü bildirildi.

Ayrıca ölenlerin tamamının eylemin yaşandığı restoranın yabancı müşterileri olduğu belirtildi. Bu kişilerin İtalya ve Japon vatandaşları olduğuna inanılıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı ölenler arasında bir Amerikan vatandaşının olduğunu doğruladı.

Restorana giren Bangladeşli komandolar en az 13 rehineyi kurtarmayı başardı ve altı militanı öldürdü. Militanların dün akşam başlayan olay sırasında 35 kadar kişiyi rehin aldığı sanılıyor.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ulusa hitaben yaptığı konuşmada eylemi kınadı ve güvenlik kuvvetlerinin bir militanı sağ ele geçirdiğini açıkladı. Yetkililer ayrıca, kaçmayı başaran olası militanları da göz ardı etmiyor.

Kurtarılan rehineler arasında iki Sri Lankalı ve bir Japon vatandaşı bulunuyor.

Saatler süren rehine eylemi

Dün akşam yerel saatle 21.20 sıralarında Dakka’da elçiliklerin bulunduğu semtte, Holey Artisan Bakery adlı restorana sekiz-dokuz saldırganın girdiği bildirildi. Rehineler

Bölgeyi güvenlik kordonu altına alan polis, militanlarla zaman zaman çatışmaya girdi, ancak çatışmalar gece yarısına doğru kesildi.

Restorandan kaçmayı başaran bir çalışan, saldırganların içeri “Allahü Ekber” diye bağırarak girip müşterileri rehin almaya başladığını söyledi.

Dakka’daki bir Amerikan okulunun müdürü Lori Ann Walsh İmdad, evinin bir sokak ötesinde yaşanan olayla ilgili olarak Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, ilk başta silah sesleri duyduğunu ve balkona koştuğunu söyledi. Gece yarısına doğru ortalığı sessizliğin bürüdüğünü belirten İmdad, bölgeye çok sayıda polisin sevk edildiğini de sözlerine ekledi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Dakka’daki Amerikan Büyükelçiliği’ndeki tüm personelden haber aldıklarını, kendilerinden bir rehinenin bulunmadığını söyledi.

Bangladeş’te son dönemde ateistler ve dini azınlıklar kanlı saldırılara hedef oluyor. Saldırıların büyük bir kısmını el Kaide’nin yerel kolu üstleniyor.

El Kaide’nin bu biriminin kuruluşu, örgütün asıl lideri Ayman el Zevahiri tarafından 2014’te açıklanmıştı. Örgütün liderinin 1970’lerin ortalarında Hindistan’da doğan Asım Ömer olduğu bildirilirken, Ömer’in halen Pakistan’da gizlendiğine inanılıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG