Erişilebilirlik

Bangladeş Molla’nın İdamı Üzerine Karıştı


Cemaati İslam Partisi lideri Abdülkadir Molla’nın cezasının infazını protesto eden göstericiler ev ve işyerlerini ateşe verdi, polisle çatıştı, en az üç kişi öldü

Bangladeş’te, Cemaati İslami Partisi’nin lideri Abdülkadir Molla’nın idam cezasının infaz edilmesini protesto için gösteri yapan gruplar, ev ve işyerlerini ateşe verdi.

Abdülkadir Molla, Anayasa Mahkemesi’nin temyiz talebini reddetmesi sonrasında asılarak idam edilmişti.

İdam haberinin hemen ardından yerel basın, bazı yerlerin kundaklandığını ve İslamcı göstericilerle polis arasında çıkan çatışmada en az üç kişinin öldüğünü bildirdi.

Protestocuların saldırıları, iktidar partisini destekleyenlerle azınlıktaki Hindular’ı hedef aldı. Başbakan Şeyh Hasina taraftarları ve Hindular idam kararını destekliyor.

Başkent Dakka’daki Amerika’nın Sesi muhabiri, dün kentte geniş çaplı güvenlik önlemleri alındığını ve durumun gergin olduğunu bildirdi. Cemaati İslami Partisi, infazı protesto amacıyla Pazar günü bir günlük genel grev çağrısında bulundu.

Abdülkadir Molla, 1971 yılında Pakistan’a karşı verilen bağımsızlık savaşında savaş suçu işlemekle suçlanıyordu. Siyasi gözlemciler, o zamanlar Pakistan’dan ayrılmak istemeyen Molla’nın infazının, gelecek ayki seçimler öncesinde siyasi şiddetin artmasına neden olmasından kaygı duyuyor.

Cemaati İslami Partisi de, Molla’nın cezasının infazı halinde bunun ciddi sonuçlar doğuracağı yolunda uyarıda bulunmuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Şeyh Hasina’yı arayarak idam cezasının infazına engel olunmasını istemişti. Türk hükümeti dün bir açıklama yaparak “Cemaati İslami liderlerinden Abdülkadir Molla hakkında verilen idam cezası kararının, uluslararası alanda dile getirilen endişe ve telkinlere karşın infaz edilmesinden büyük bir üzüntü duyulduğunu ve infazı şiddetle kınadığını” bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında şöyle denildi: “Türkiye bu üzücü sonucun ortaya çıkmaması için Sayın Cumhurbaşkanımızın Bangladeş Cumhurbaşkanı ve Başbakanına 2012 Aralık ayında gönderdikleri mektuplar da dahil, hem ikili temelde hem de uluslararası toplum nezdinde her türlü gayreti göstermiş ve her düzeyde gerekli girişimlerde bulunmuştur. Türkiye, geçmişin yaralarının bu yöntemlerle sarılamayacağı ve toplumsal uzlaşının bu yolla sağlanamayacağı görüşündedir. Cezanın infazının ve bu zihniyetle hareket edilmeye devam edilmesinin Bangladeş'te gerginliğin daha da tırmanmasına yol açmasından endişe etmekteyiz. Türkiye, her zaman yanında durmaya devam edeceği dost ve kardeş Bangladeş halkının bu kritik süreçlerden toplumsal barış içinde çıkmasını samimiyetle temenni etmektedir.”

Bangladeş Anayasa Mahkemesi, Molla’nın idam cezasının geri çevrilmesi isteğini reddetmişti. Merkezi New York’ta olan İnsan Hakları Gözlem Örgütü de Molla’nın temyiz başvurusu incelenmeden idam edilmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğu uyarısında bulundu.

Cemaati İslami Partisi, bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan ordusuyla işbirliği yapmıştı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG