Erişilebilirlik

İşbaşındaki Senatör ve Milletvekillerini Zorlu Bir Yıl Bekliyor


Amerika’da Kasım ayında yapılacak ara seçimler öncesinde üç eyalette yapılan ön seçimlerde seçmenler, görev başındaki adayları değil, yeni adayları tercih etti. Uzmanlar, sonuçları, işbaşında olan senatör ve milletvekillerini zorlu bir yılın beklediğinin göstergesi olarak yorumluyor.

Pennsylvania eyaletinden Demokrat Partili Senatör Arlen Specter’ın Senato’daki 30 yıllık kariyeri, Salı gecesi sona erdi. Milletvekili Joe Sestak, Specter’ı mağlup etti.

Specter, geçen yıl Cumhuriyetçi Parti’den Demokrat Parti’ye geçmişti. Sestak, televizyon kampanyasında, rakibini parti değiştirmekle suçlamış ve Specter’ın sadece kendisini düşündüğünü söylemişti. Temsilciler Meclisi’nde milletvekili olan ve Senato yarışına giren Sestak, seçmenlerin öfkesini anladığını söylüyor:

“Seçmenleri suçlayamazsınız. Washington’daki koca bir nesil siyasetçi onları bu duruma düşürdü. Seçmenlerin siyasetçilere güvenmediğini biliyoruz.”

Sestak Kasım’daki Kongre ara seçimlerinde Cumhuriyetçi aday Pat Toomey’le karşı karşıya gelecek.

Arkansas eyaletindeyse Demokrat Partili Senatör Blanche Lincoln, sol eğilimli aday karşısında oyların çoğunluğunu almayı başaramadı. Lincoln, partisinin adaylığını alabilmek için Haziran’da ikinci tur seçimlere hazırlanıyor.

Kongre haberleri yayınlayan Congressional Quarterly Weekly’nin yazı işleri müdürü olan David Hawkings şöyle konuşuyor:

“Bu yıl, görev başında olanların hedef alındığı bir yıl olacak. Üç eyalette yapılan ön seçimlerden sonra görev başındaki siyasetçilere karşı başlayan bu dalganın Demokrat Parti’yi nasıl etkileyeceği belirsiz. Hatta bu gelişmenin bir dalgalanma olduğu bile tartışılır.”

Hawkings, Pennsylvania milletvekili John Murtha’nın ölümünden sonra yapılan özel seçimi işaret ediyor. Murtha’nın uzun yıllar danışmanlığını yapan Demokrat Mark Critz, Salı günkü seçimin galibiydi.

Bir başka sürpriz de Kentuchy eyaletinden geldi. Çay Partisi Hareketi’nden muhafazakar Rand Paul, Kentucky eyaletinin devlet bakanı Cumhuriyetçi Trey Grayson’u yenilgiye uğrattı. Rand Paul, hükümetin küçülmesinden yana olan Texas eyaleti milletvekili Ron Paul’un oğlu. Rand Paul, zafer konuşmasında şu uyarıyı yaptı:

“Size Çay Partisi’nden bir mesajım var. Bu mesaj son derece açık ve net. Kelimeleri ağzımızda gevelemiyoruz. Hükümetimizi geri almaya geldik.”

David Hawkings’e göre, Paul’un zaferi, hükümet ve vergi karşıtı Çay Partisi’nin kalıcı güce ve seçmenleri harekete geçirme özelliğine sahip olduğunu gösteriyor. Ancak Hawkings, Çay Partisi zaferlerinin genel seçimlerde Cumhuriyetçilerin başını ağrıtabileceğini kaydediyor:

“Bu durum, Amerikan siyasetinin en eski sorunlarından biridir. Bir partinin en ateşli üyelerine cazip gelen aday ön seçimleri kazanır, ancak daha geniş seçmen tabanının gönlünü kazanmayı bir türlü başaramaz.”

Amerikan tarihine bakıldığında genel olarak iktidardaki partinin, yeni başkanın ilk ara seçimlerinde Kongre’de sandalye kaybettiği görülüyor. Başkan Obama ve Demokrat Parti için önemli olan, kaç sandalyenin sözkonusu olduğu. Kasım ara seçimlerinde Temsilciler Meclisi’nde üstünlüğü ele geçirmeleri için Cumhuriyetçi Parti’nin 40 sandalyeye ihtiyacı var.

XS
SM
MD
LG