Erişilebilirlik

Ban Ki Moon’dan Sığınmacı Uyarısı


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, dünyanın şu anda 70 milyondan fazla evlerinden olan insanla karşı karşıya olduğu sığınmacı krizinin tamamen yönetilemez ve kontrol edilemez olduğunu söyledi.

Washington’da Dünya Bankası’nda konuşan Ban Ki Moon, “zamanımızın en büyük sığınmacı krizi” olarak nitelediği durum karşısında dayanışma çağrısı yaptı.

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim de sığınmacı krizi ile karşı karşıya kalan ülkelere yardımın insani yardım gibi hızlı gelmesi gerektiğini belirtti.

Dünya Bankası Başkanı “daha fazla bekleyemeyiz” ifadesini kullandı.

Kim, Dünya Bankası’nın sığınmacıları işe alacak gruplar için sıfır faizli krediler üzerinde çalıştığını kaydetti. Kim, geçim kaynağı olmayan, geliri olmayan insanların bir de Ürdün gibi borç sorunu olan ülkede sorunlarının nasıl çözülmesini beklersiniz diye sordu.

Panelde sığınmacı krizinden etkilenen Lübnan ve Ürdün’den yetkililer de katıldı.

Ürdün Kraliçesi Rania da ülkesindeki her 7 kişiden birinin Suriyeli sığınmacı olduğunu söyledi. Raina, “bunu Amerika’ya orantılarsanız 50 milyon sığınmacı eder” dedi.

Kraliçe Rania, sığınmacı krizinin küresel bir kriz olduğunu söyledi ve “bunun sınırlı olacağını düşünürsek kendimizi kandırırız, birbirine bağlı dünyada bir yerdeki kriz her yerdeki kriz” şeklinde konuştu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Junker de krizin Avrupa Birliği’nin değerlerini ve isteğini test ettiğini söyledi.Juncker, “bu bize dayanışmanın sadece ahlaki bir değer olduğunu değil aynı zamanda Avrupa Birliği’nin esaslı bir değeri olduğunu hatırlatıyor” dedi. Avrupa Komisyonu Başkanı, sığınmacı krizinin 21. Yüzyılın en önemli sorunlardan biri olduğunu belirtti ve Avrupa buna nasıl karşılık verdiğiyle tanımlanacak dedi.

XS
SM
MD
LG