Erişilebilirlik

Ban Ki-moon'dan Somali’de Asayişin Güçlendirilmesine Yardım Çağrısı


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, uluslararası topluma geçici hükümet sürecini aşmaya çalışan Somali’de asayişin güçlendirilmesine yardımcı olma çağrısında bulundu.

Ban, İstanbul’daki Somali konferansında konuştu. İki günlük uluslararası konferansta, 20 Ağustos tarihine kadar Somali’de istikrarlı bir hükümet kurulması ve cumhurbaşkanı seçiminin yolları görüşülüyor.

BM Genel Sekreteri, yeni Somali hükümetinin kurumsal anayasal temellere, insan hakları standartlarına oturtulması gerektiğini söyledi. Ban konferansa katılan 54 ülkenin temsilcisine yaptığı konuşmada, terör, korsanlık ve kıtlıkla mücadele eden Somali’nin dayanışmaya ihtiyacı olduğunu belirtti.

BM Genel Sekreteri, Somali’de güvenliği ve hukuk devletini sağlamada başarının, Somali halkının ve uluslararası toplumun katılımını gerektirdiğini kaydetti.

Somali’deki geçici hükümet şeriatçı grup el Şabab’a karşı denetim mücadelesi veriyor. Geçen yıl kıtlık geçiren ülke, aynı zamanda fidye amacıyla petrol tankerleri ve şilepleri kaçıran korsanlara ev sahipliği yapıyor. Somali 1991’den bu yana istikrarlı bir hükümete sahip değil.

XS
SM
MD
LG