Erişilebilirlik

Ban’dan Yemen İçin Ateşkes Çağrısı


BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Yemen’de derhal ateşkes yapılması çağrısında bulundu.

Dün Washington’da bir konuşma yapan Ban, Yemen’in “alevler” içinde olduğunu söyledi ve tek çözümün tüm tarafların düşmanlıkları sona erdirip, müzakerelere oturması olduğunu vurduladı.

Ulusal Basın Kulübü’nde konuşan Ban, “BM destekli diplomatik çaba tüm bölge istikrarını tehlikeye sokacak bir savaştan kurtulmanın en iyi yoludur,” dedi.

Yemen’de, İran destekli Husi militanlarına karşı Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun üç hafta önce başlattığı hava operasyonlarından bu yana en az 700 kişi yaşamını yitirdi.

BM, bugün Yemen’deki çatışmalardan etkilenen milyonlarca kişiye acil yardım olarak gönderilmek üzere 274 milyon Dolar istedi. Şu ana kadar, en az 150 bin kişi evlerini terketmek zorunda kaldı.

BM tarafından bu konuda yapılan yazılı bir açıklamada, “Binlerce aile, çatışma ve hava saldırıları nedeniyle evlerini terketmek zorunda kaldı. Aileler sağlık hizmetleri, su, gıda gibi temel ihtiyaçlardan mahrum durumdalar. Yemen’deki durum Mart ayında kötüleşerek ülkenin birçok bölgesine yayıldı,” denildi.BM verilerine göre Yemen’deki 22 vilayetin 18’inde çatışmalar yaşanıyor.

Bu hafta BM yemen Özel Temsilcisi Faslı diplomat Jamal Benomar, ateşkes sağlama konusunda başarılı olamayınca istifa etti. Benomar’ın yerine Moritanyalı İsmail Ould Şeyh Ahmed’in getirileceği tahmin ediliyor.

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun hava saldırıları Husi’leri tamamen etkisiz hale getirmediği gibi ülkenin birçok yerinde güvenlik boşlukları oluşturdu.

Husi’ler Eylül ayında Yemen’in başkenti Sanaa’yı ele geçirdi. Daha sonra da güneye doğru ilerlemeye başladı. Husi’lerin ilerleyişi karşısında Cumhurbaşkanı Abdrabbu Mansur Hadi kaçmak zorunda kaldı.

Husi’ler eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’le işbirliği yapıyor. Salih, 2012 yılında, Arap Baharı protestoları sırasında görevden uzaklaştırılmıştı.

Arap Yarımadası’ndaki El Kaide örgütü, tüm dünyada en etkili terörist örgüt olarak biliniyor.

Dün El Kaide militanları, Yemen’in güneyindeki Mukalla Havaalanı’nın kontrolünü ele geçirdi. Fazla bir direnişle karşılaşmayan El Kaide militanları bir petrol tesisini de ele geçirdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG