Erişilebilirlik

Balyoz’da Ceza Yağdı


Silivri’ye vardığımda yağmur dinmişti. Ama trafik yüzünden 14’te başlayacak duruşmaya yarım saat gecikmeyle vardım. Mahkeme başkanı, dün (Perşembe) son sözlerini almadığı tutuksuz sanıklara söz vermiş, ardından da karar duruşmasına son kez ara vermiş.

Duruşmanın görüldüğü yeni duruşma salonun önü mahşer yeri gibiydi. Sanık yakınları ve tutuksuz sanıklar mahkemenin vereceği karara ilişkin fikir teatisinde bulunuyor. Hakeza canlı yayın araçlarının önünde saf tutan gazeteciler de!

Salona giriş kartını aldıktan sonra duruşma salonuna girdim. OdaTV davasının görüldüğü salondan sonra burası adeta saray yavrusu gibi. 750 seyirci kapasitesi olan duruşma salonu, spor salonu olarak yapıldıktan sonra ihtiyaç nedeniyle bu hale getirilmiş. İçeride kim kime dum duma. Kimi yakınlarına el sallıyor, kimi bir not iletiyor kimi güvenlik görevlilerinin göz yummasıyla hasret gideriyor.

Basın sıralarında Bedri Baykam ve Oktay Ekşi de oturuyor. Baykam, sanıklarla yaptığı sohbeti kağıda dökerken Ekşi, partili arkadaşlarıyla beraber oturuyor.

Alan: ‘Bu mahkemeden adalet çıkmaz’

Sanıklar arasında ilk gözüme çarpan kişi Emekli Korgeneral Engin Alan. 2011’de MHP listesinden milletvekili seçilen Alan, benim bulunduğum tarafa doğru yürüyünce ona da yaklaşıyorum. Selam verdikten sonra kendimi tanıtıyorum. Emekli korgeneral tutuklu vekil, gayet kendinden emin konuşuyor.

“Bu mahkemeden adalet çıkmaz. Memlekette oluk oluk kan akıyor ama devlet orduya düşman. Acaba dünyada başka bir ülke var mıdır?”

“Tahliye bekliyor musunuz” diye soruyorum. Alan, “Kesinlikle hayır” diyor ve ekliyor, “Biz kendimizi hazırladık. ‘Vatan sağ olsun’ diyor geçiyoruz da bu memleketin adalete inancı ne olacak? Ya geleceğe inancı?”

Biz konuşurken Alan’ın arkasından geçen gri takım elbiseli kişi Emekli Oramiral Özden Örnek. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı, Balyoz Davası’nın üç numaralı sanığı. Oğlu yönetmen Tolga Örnek’le uzaktan uzağa şakalaşıyor. Dün Balyoz Davası’nı konu eden bir televizyon programı hakkında konuşuyorlar.

Örnek daha sonra sanık sıralarının en önüne doğru ilerliyor. Emekli Korgeneral Alan’la bir yakını konuşmaya başladığı için boşa çıkınca ben de onun peşi sıra basın tribününden mahkeme heyetinin durduğu tarafa doğru ilerliyorum.

Doğan: ‘Tarzan zorda’

Sanık sırasının en önünde ikinci sırada eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına oturuyor. Tüm sanıklar arasında belki de en keyifsiz kişi. Herkes birbiriyle konuşup şakalaşırken eski hava kuvvetleri komutanı, eliyle kafasını destek yapmış oturuyor. Gayet düşünceli.

Hemen yanında birinci sıra birinci koltukta davanın bir numaralı sanığı, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan var. 72 yaşındaki tutuklu sanık Fırtına’ya kıyasla son derece dinamik görünüyor. Doğan’la da tanışıyorum. Dünkü konuşmasından bahsediyorum. “Karar vermeleri neden uzadı biliyor musun? Kendi haklarında ne karar vereceklerini düşünüyorlar” diyor gülerek. Uzun uzun Türkiye ve dünya tahlili yapıyor. Hatta Türkiye’de seçmenin oy verme eğilimleri hakkında analizler de bulunuyor. “Tarzan zorda. Çünkü bu büyüme sürdürülebilir değil. Bizim halkımız bal tutan parmağını yalar der ama karnı doğduğu sürece. Sofradaki yemek azalırsa sokağa dökülür ama ‘açız’ diye değil ‘özgürlük ve demokrasi’ diye. Bir de bana dokunmayan yılan bin yaşasın der ama yılan dostlarının etrafında gezerse işin rengi değişir.”

Çiçek: ‘Adalet bizi yargılayanlar yargılanınca gelecek’

Biz konuşurken yanımıza emekli Albay Dursun Çiçek’in kızı avukat İrem Çiçek yanımızdan geçiyor. Canlı yayına çıkmadan önce babasının da fikrini almak istiyor. Andıç belgesinde ıslak imzası var mı yok mu diye bir dönem kamuoyunda çok tartışılan isimlerden olan Çiçek, kızına şöyle diyor, “Ancak bizi yargılayanlar yargılanınca adalet tecelli edecek. Bunu mutlaka söyle” diyor.

Saat 17.30’da mahkeme heyeti salona giriyor ve kararını açıklıyor.

Fırtına, Özden ve Doğan’a 20 yıl ceza

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ı 20’şer yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanıklara önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildiği halde darbe teşebbüsünün fiiliyata geçmemesi nedeniyle cezada indirime gidildiği açıklanıyor.

Diğer önemli isimlerden eski Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli Korgeneral Engin Alan, eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun, Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

18 yıl ceza alan diğer önemli isimler şunlar:

Güney Saha Deniz Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu Koramiral Deniz Cora, Adana 6. Kolordu Komutanı emekli Korgeneral Nejat Bek, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, emekli ve Koramiral Kadir Sağdıç,

Emekli Albay Dursun Çiçek ise eski Havelsan genel müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman gibi 16 yılla cezalandırıldı.

330 sanığa hüküm verildi

Özetle söylemek gerekirse İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, balyoz davasında yargılanan 3 sanığa 20 yıl, 78 sanığa 18 yıl, 218 sanığa 16 yıl hapis cezası verildi. Davadaki 365 sanıktan 330’u hakkında hüküm verilmiş oldu.

Mahkeme heyeti duruşmaya katılmayan 69 tutuksuz sanık hakkında yakalama emri çıkarılmasına karar verirken 250 tutuklu sanığın da bu hallerinin devamına hükmetti.

Sanıklar, mahkemenin kararını temyiz etmek için Yargıtay’a başvuracak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG