Erişilebilirlik

Bilgen ve Beştaş Tutuklandı Baluken Serbest Bırakıldı


Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın referandumla ilgili kararını beklerken HDP cephesinde hareketli günler yaşanıyor.

Pazar günü gözaltına alındıktan sonra Diyarbakır Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılan HDP Parti Sözcüsü ve Kars milletvekili Ayhan Bilgen ve Adana milletvekili Meral Danış Beştaş, salı günü erken saatlerinde tutuklanarak cezaevine gönderildiler.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın adli kontrol kararına yaptığı itirazı kabul eden Sulh Ceza Hakimliği her iki milletvekili hakkında tutuklama istemiyle yakalama kararı çıkardı.

Beştaş: Demokrasi mücadelemiz sürecek

Meral Danış Beştaş, yakalama kararını öğrendikten sonra twitter üzerinden paylaştığı mesajında “Akşam saatlerine kadar Diyarbakır adliyesindeydim. Eve gelince hakkımda yakalama kararı verildiğini öğrendim. Demokrasi mücadelemiz sürecek” yorumunu yaptı.

HDP’li milletvekili arkadaşlarıyla vedalaşırken “Ben Tahir Elçi’nin arkadaşıyım, kimse korkutamaz beni” dedikten sonra Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne gitti. Gözaltına alınan Beştaş, Diyarbakır Adliyesi’ne sevk edildikten sonra mahkeme tarafından tutuklandı.

Yine gözaltına alınan Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen de tutuklandı.

Bugün Van Ferit Melen Havaalanı’nda gözaltına alınan Van milletvekili Lezgin Botan ise Emniyet’teki ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Serbest bırakılan Baluken: Benim çıkmam değil Demirtaş ve Yüksekdağ'ın cezaevinde olması haber

HDP'li iki vekil tutuklanırken Bingöl’de 4 Kasım’da tutuklanan partinin TBMM Grup Başkan Vekili İdris Baluken, bugün Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında serbest bırakıldı.

Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak, silahlı terör örgütüne üye olmak ve terör örgütü propagandası yapmak suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan HDP Diyarbakır milletvekili, mahkemenin verdiği kararın ardından Kocaeli F Tipi Cezaevi’nden çıktıktan sonra yaptığı açıklamada HDP’li milletvekillerinin tecrit altında olduğunu söyledi.

HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezai Temelli, Ağrı Belediyesi Eşbaşkanı Sırrı Sakık tarafından karşılanan Baluken, “Bugün benim dışarı çıkmam değil, Demirtaş’ın içeride olması haberdir. Arkada gördüğünüz cezaevinde bir siyasi partinin eş başkanı, milletvekilleri, belediye eş başkanları ve seçilmiş temsilcileri var. Bir genel merkez binasından daha çok siyasetçi bugün içeride. Bu, Türkiye demokrasisinin hangi noktada olduğunu gösteriyor” dedi.

Baluken: HDP’li siyasetçiler tahliye edilmezse referandumun meşruiyeti tartışmalı olur

İçeri girerken de şimdi çıkarken de barış, demokrasi ve özgürlük mesajları verdiğini belirten HDP Grup Başkan Vekili’ne göre, milletvekilleriyle seçilmiş siyasetçilerinin bir an önce tahliye edilmemesi halinde referandum sürecinin meşruiyeti tartışmalı bir duruma gelecek.

“O nedenle umarım bir an önce bu ayıptan vazgeçilir. 21. yüzyılda, üç aydır, 80 milyon halkın iradesini temsil eden milletvekilleri olarak ortaçağ koşullarının dayatıldığı tecrit altındaydık. Tecrit bir insanlık suçudur, işkence yöntemdir. Hiç kimseye uygulanmaması gerektiği gibi milletvekillerine de uygulamamalıdır. Umarım bizim tahliyemiz bu bahsettiğim olumsuzlukların giderilmesi için bir vesile olur.”

Cezaevlerindeki HDP’li vekil sayısı 12'ye çıktı

Baluken'in serbest kalıp Beştaş ve Bilgen'in tutuklanmasıyla cezaevlerinde tutuklu olan HDP milletvekili sayısı 12'e yükseldi.

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte Şırnak milletvekili Selma Irmak, Siirt milletvekili Besime Konca, Diyarbakır milletvekilleri Çağlar Demirel ve Nursel Aydoğan, Hakkari milletvekili Abdullah Zeydan, Mardin milletvekili Gülser Yıldırım, Şırnak milletvekili Ferhat Encü ile Hakkari milletvekili Nihat Akdoğan halihazırda tutuklular.

Salı günü Merkez Karar Yönetim Kurulu’nu Diyarbakır’da toplayacak Halkların Demokratik Partisi, toplantıda referandum sürecinde izleyeceği politikaları tartışacak.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG