Erişilebilirlik

Balkanlar'da Radikalleşme Artıyor


Balkanlar'da Radikalleşme Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Uzmanlar, IŞİD’in internet aracılığıyla yaptığı cihat çağrılarının dünyanın birçok yerinde etkili olduğunu söylüyor. Şiddeti romantik gösteren ve maceraya davet eden sosyal medya mesajları çocukları küçük yaşta etkisi altına alıyor.

Bosnalı çocukları sömüren bir IŞİD propaganda videosunda otomatik silahlarla oynayan çocuklar IŞİD liderlerine selam yolluyor ve Amerikalı ‘haçlılara’ mezarlarının Suriye’de olacağını söylüyor.

Balkan güvenlik görevlileri, bölgede kalplerle zihinleri kazanmak için bir savaş sürdüğünü ve bunun hedefinde sıklıkla çocukların bulunduğunu söylüyor. Bosna Hersek Terörizm Bakan Yardımcısı Vjekoslav Vukoviç, “Şu anda kafalarındaki bilgisayar çipleri için savaş veriyoruz. Bu artık yabancı savaşçılarla ilgili bir durum değil. Önemli olan bu. Bu bir ideoloji. Bu radikal ideoloji hayatımızın bir parçası haline geldi” diyor.

Uzmanlara göre, yoksul ve az eğitimli çocuklar daha fazla tehdit altında. Balkanlar’da bu az rastlanan bir durum değil.

Eski Bosna mücahidi ve El Kaide üyesi Ayman Dean, 20 yıl önce radikal kişilerin mesajlarını küçük gruplarla konuşarak yaydığını, bugünse internetin bunu değiştirdiğini söylüyor: “Artık vaaz verip videosunu internete koyabilirim. Binlerce, belki de onbinlerce kişinin evlerine böylece girebilirim. Eğer meraklı iseler, Twitter gibi sosyal medyaya bakabilirler. Yani mesajlarını yayacak kişileri arıyorlar ve böylece radikalleşme başlıyor.”

Ancak bazı toplumlar buna karşı direniyor.

Priştine yakınlarındaki Bahri Hoca Lisesi’nde öğrenciler IŞİD ve El Nusra gibi örgütlerin nasıl militan aldığı konusunda bilgilendiriliyor.

Tartışmalarda gençlerin nasıl etki altına alındığı ve gençlerin militan görüşleri okullara nasıl taşıdığı ele alınıyor. Kosova Güvenlik Çalışmaları Merkezi’nden İskender Perteşi, “Bu bölgesel bir sorun ve bölgesel bir tehdit. Bu nedenle bölgedeki bütün devletlerin işbirliğiyle bu sorunun üzerine gitmeliyiz” diyor.

Kosova’nın Mitroviça kentinde İmam Enis Mama, tehdit altındaki gençlerle konuşuyor. Birkaçının Suriye’ye gitmesini engellemeyi başaran Mama, Müslümanlar’ın radikalleşmeyle mücadelede daha etkin bir rol oynaması gerektiğini vurguluyor: “Biz gençlere her insanın hayatında birkaç projesi olduğunu anlatıyoruz. Birincisi ülkelerinin tekrar inşası ve kalkınması olmalı. Çünkü her ülkenin kendi halkı var ve onlar bu işte yer almalı. Hayatlarına anlam vermek için IŞİD’e katılmalarına gerek yok.”

Bölge uzmanları, son aylarda Suriye’ye giden gençlerin sayısının azaldığını söylüyor. Bunu önlemeye çalışan gruplar işi sıkı tutmayı sürdürüyor. Gençleri radikalleşmeye karşı eğitecek yeni programlar hazırlanıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG