Erişilebilirlik

Balkanlar'da Göçmen Krizi


Balkanlar'da Göçmen Krizi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Bugün Balkan ülkeleri liderleri Avrupa entegrasyonu konulu bir zirve için Viyana’da buluştu. Göçmen krizi gündemde önemli yer tuttu. Son günlerde 10 binlerce mültecinin Yunanistan üzerinden Balkanlar’a, oradan da Batı Avrupa’ye yönelmesi, bu göç dalgasından etkilenen ülkeleri Avrupalı ortaklarından yardım istemeye itti.

Avrupa adım adım İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana gördüğü en büyük mülteci krizinin büyümesini izliyor.

Makedonya’da yetkililer politika değiştirerek göçmenlerin Sırbistan’a geçişini hızlandırmak için fazladan tren ve otobüs seferleri başlattı.

Geçen hafta Makedonya’da göçmenleri ziyaret eden Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Avrupa’nın sığınma politikalarının yanlış olduğunu söyledi: “Bir an önce Avrupa çapında bir yaklaşıma ihtiyaç var. Mülteciler Yunanistan’da kayda alınmadan Makedonya’ya geçiş yapmalarına izin verilemez.”

Macaristan, Pazartesi günü ülkeye Sırbistan üzerinden 2 bin 100 göçmen girdiğini ve bunun günlük rekor olduğunu açıkladı. Ülke bu sınırda bir çit örme çalışmalarını hızlandırdı. Çitin Ağustos sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Uluslararası Af Örgütü'nden Gauri Van Gulik, “Eğer Macaristan bu insanları engellerse nereye gidecekleri belli değil. Sırbistan şu anda sığınmacı kabul edemiyor. Makedonya’ya da gidemeyeceklerini biliyoruz. Makedonya’da durum daha da kötü, sığınma sistemi çökmüş ve bazı mülteciler kötü muamele görüyor. Peki bu insanlar ne yapacak?” diyor.

Birçok mülteci Almanya’ya ulaşmaya çalışıyor. Başbakan Angela Merkel, Avrupa devletlerine birleşik bir sığınma sistemi oluşturulması çağrısında bulundu: “Mültecilerin kaydından, kalacak yer sağlanmasından ve sağlık standartlarından bahsediyoruz.”

Berlin, Suriyeli mültecileri sığınma başvuruları için AB’ye giriş yaptıkları ülkelere yollamaktan vazgeçtiklerini açıkladı. Bu genelde Yunanistan ve İtalya oluyordu.

Ancak mülteci dalgası göç karşıtı grupların saldırılarına neden oluyor. Berlin’in dış bölgesindeki bu sığınma merkezi yüzlerce mülteciye ev sahipliği yapacaktı. Merkez Pazartesi günü yandı. Yetkililer olayın kundaklama olduğunu düşünüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG