Erişilebilirlik

Bakiyev İstifaya Hazır


Bakiyev, Teyit köyünde yaptığı açıklamada, geçici hükümet kendisi ve ailesinin güvenliğini sağlarsa uyuşmazlığa son vermek ve geçici hükümet başkanı Roza Otunbayeva ile görüşmek istediğini belirtti

Devrik Kırgız devlet başkanı, geçici hükümet kendisi ve ailesinin güvenliğini sağlarsa istifaya hazır olduğunu açıkladı.

Bakiyev, doğum yeri Teyit köyünde gazetecilere yaptığı açıklamada uyuşmazlığa son vermek ve geçici hükümet başkanı Roza Otunbayeva ile görüşmek istediğini belirtti.

Güvenlik dairesi başkanı, hükümetin Bakiyev ve ailesinin güvenliğini sağlamaya hazır olduğunu bildirdi.

Geçici hükümet daha önce Bakiyev’i başkent Bişkek’te teslim olmaya çağırmış aksi halde kendisini tutuklamak üzere özel bir tim gönderileceğini açıklamıştı.Bakiyev, geçen haftaki ayaklanmalar sırasında Bişkek’ten güneydeki Celalabad iline kaçmıştı. Göreve dönüş şansı kalmadığını anlayan devrik devlet başkanı Kurmanbek Bakiyev, geçici hükümetle uzlaşmaya hazır görünüyor. Bakiyev, ailesinin güvenliği sağlanırsa istifa edebileceğini açıkladı. Geçici hükümet de, uyuşmazlığa Bakiyef’in istifasını sağlayacak görüşmeler yoluyla son vermeye hazır olduğunu bildirdi. Geçici hükümetin güvenlikten sorumlu bakanı Azimbek Beknazarof, devrik devlet başkanının artık dokunulmazlığı olmadığını ve hakkındaki suçlamalardan yargılanabileceğini açıkladı. Bakiyev’i 24 saat içinde teslim olmaya çağıran Beknazarof aksi halde kendisini tutuklamak üzere güvenlik güçleri gönderileceğini söyledi. Bişkek’te 80 kişinin öldüğü hükümet karşıtı gösterilerden sonra taraf değiştiren ordu ve polis geçici hükümeti destekliyor.

Bakiyev, doğumyeri olan Teyit köyünde yandaşlarının düzenlediği gösteride hükümetin dokunulmazlığını kaldırma kararını tanımadığını söyledi.Devrik devlet başkanı, yandaşlarına kendisinin Kırgız halkı tarafından seçildiğini hatırlatarak geçici hükümetin kararlarının yasal olmadığını savundu. Bakiyef, yine de geçici hükümetin başkanı Roza Otunbayeva’yı görüşmeler için köyüne davet etti.

Bişkek’teki Amerikan Üniversitesinde görevli Profesör Medet Tiulegenov, Amerika’nın Sesi’ne Bakiyev’in durumunun çözüme kavuşmasının geçici hükümet için meşruluk açısından önem taşıdığını ve uluslararası alanda tanınmasını sağlayacağını açıkladı.

Bakiyev’in hala başkan ve geçici hükümetin yasal olmadığını vurgulayan Kırgız profesör, ancak geçici hükümetin ülkeyi fiilen kontrol ettiğini bunun da sorun yarattığını söyledi. Bakiyev, 2005 yılında benzer gösteriler sonucu devlet başkanını devirerek iktidara gelmişti.

Geçici hükümet anayasayı değiştirmek ve yeni parlamento seçimlerine gitmeyi planlıyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, tüm tarafları uyuşmazlığı Kırgızistan anayasası çerçevesinde barışcı yoldan çözmeye çağırdı.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG