Erişilebilirlik

Almanya Askerlerini İncirlik'ten Ürdün'e Taşıyor


Almanya'da Federal Hükümet, İncirlik’te konuşlu Alman askerlerini ve keşif uçakları Tornadoları Ürdün’e taşımaya karar verdi. Bakanlar kurulunun bu sabah düzenlenen toplantısında Türkiye ile yaşanan ve son olarak Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Ankara’da yaptığı görüşmelerde de sonuçsuz kalan İncirlik krizi ele alındı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:11 0:00

Yapılan açıklamaya göre, Başbakan Angela Merkel ve bakanlar, Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in, Türkiye’nin, Alman vekillerin İncirlik Üssü’nü ziyaret etmesine izin vermemesi sonrasında hazırladığı çekilme planına, ‘tartışmadan’ evet diyerek, Alman askerlerinin Ürdün’e kaydırılmasını kabul etti.

Alınan kararın Federal Meclis’te oylanıp oylanmayacağı şu an için netleşmiş değil.

Hükümet kaynakları, söz konusu askeri birliğin yurtdışında olması nedeniyle, meclis tarafından yeni bir tezkereye ihtiyaç olmadığını ve bu yüzden kararın parlamento tarafından onaylanmasının da gerekmediğini belirtirken, muhalefet partileri Alman Silahlı Kuvvetleri’nin ‘parlamento ordusu' olduğunu vurgulayarak, İncirlik kararının oylanmasını istiyor.

Daha önce yapılan değerlendirmelerde, muhalefet partileri ile koalisyon ortağı SPD’nin verdiği çekilme önergesinin 19 Haziran’da mecliste oylanacağı belirtilmişti.

Yaklaşık 260 Alman askerinin görev yaptığı İncirlik Üssü’nde altı adet Tornado tipi keşif uçağı ve bir yakıt ikmal uçağı bulunuyor. Almanya’nın İncirlik’ten kademeli olarak çekileceği tahmin ediliyor. Ürdün’e taşınma planının ayrıntılarını NATO ülkelerinin savunma bakanları ile konuşacağını bildiren Savunma Bakanı Leyen’in hazırladığı plana göre, önce tanker uçağı taşınacak, ardından ikinci adımda Tornadoların taşınması gündeme gelecek.

Askeri uzmanlar, Tornadolarla birlikte 10 bin ton civarında malzeme ve yaklaşık 200 konteynerin Ürdün’de belirlenecek üsse taşınacağını ve bu işlemin üç ay sürebileceğini belirtiyorlar.

Alman askerlerinin, Ürdün'deki Muvakkaf Salti Üssü'ne geçeceği tahmin ediliyor.

Savunma Bakanı Leyen, taşınma sürecinde Tornadoların IŞİD’e karşı operasyonlara katılamayacağını açıklamıştı. Amerika ordusunun, naklin hızlıca gerçekleşmesi için Alman birliğine destek vereceği tahmin ediliyor.

Askerlerin çekilmesinin iki NATO ortağı, Türkiye ve Almanya ilişkileri açısından ne anlama geleceği ise belirsizliğini koruyor. Uzmanlar, Türkiye’nin en büyük ticaret ortaklarından ve yaklaşık 3 milyon Türkiye kökenli göçmenin yaşadığı Almanya’da Eylül ayında yapılacak genel seçimlerin de etkisi ile gerilimli havanın süreceği görüşündeler.

Türkiye’nin ise Almanya’ya yönelik, 15 Temmuz’daki darbe girişimine katılan birçok askere ve diplomata sığınma hakkı vermesi ve PKK ile ilgili Almanya’da yeterli önlem alınmadığı suçlamaları ilişkilerdeki iyileşmenin zor olacağını gösteriyor.

Avrupa Parlamentosu eski milletvekili ve AKP’nin stratejik danışmanlarından Ozan Ceyhun, süregelen krizin iki ülkenin bir çok konuya farklı baktıklarını ortaya koyduğunu ve Almanya’nın Türkiye’nin taleplerine karşılık vermeden gerilimin aşılmasının mümkün gözükmediğini savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG