Erişilebilirlik

Bakanlar Deprem Bölgesinde Son Bilgileri Paylaşıyor


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum dün gece Elazığ Sivrice merkezli yaşanan 6,8 büyüklüğündeki deprem konusunda bir basın toplantısı düzenlediler. Elazığ’da depremden etkilenen bölgelere yaptıkları ziyaretlerin ardından kameraların karşısına geçen bakanlar, sürmekte olan arama kurtarma çalışmalarına ilişkin de son bilgileri paylaştılar.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şu ana kadar arama kurtarma faaliyetlerinde 39 kişinin enkazlardan sağ olarak kurtarıldığını söyledi Bakan Soylu, “Deprem olur olmaz bizim daha önce belirlediğimiz Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde adımlarımızı attık. Çıkan bilgi kirliliklerinin önüne geçebilmek için kamuoyumuza sürekli bilgi vermeye çalışıyoruz. Bu bilgi akışını kesmemeye özen gösteriyoruz. Malatya Doğanyol’da 4 vatandaşımız hayatını kaybetti. Elazığ’da 18 vatandaşımız deprem nedeniyle hayatını kaybetti. Hayati tehlikesi olan bir hastamız şu anda yok. 4 insansız hava aracımız Elazığ ve Malatya’da keşif faaliyetleri yürüttüler. 398 artçı deprem oldu biri 5,4 büyüklüğündeydi. Doğanyol’da çöken binada 3 vatandaşımızı kaybettik. Elazığ’da Sivrice’de iki vefatımız var, göçük altında kalan yok. Burada değerlendirmemiz göçük altında kalan 22 vatandaşımız olduğu şeklindeydi. Sabahtan bu yana 5 vatandaşımız sağ olarak çıkarıldı. 5 kişiden de ses geldiği konusunda yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar var. Enerji, iletişim, altyapı, doğalgaz konularında bir sorun yaşamadık. Yemek ihtiyacı, çadır ihtiyacı daha önce belirlediğimiz noktalardan sevk edildi. 6 aş evi 20 bini aşkın vatandaşımıza yemek çıkardı. 12 bin 500 kişi kamu binalarında misafir edildi. 4 büyük çadır alanı oluşturuldu” dedi.

İçişleri Bakanı deprem neticesinde Adıyaman Cezaevi’nde de hasar meydana geldiğini ve boşaltılmasının değerlendirildiğini söyledi. Soylu “Elazığ ve Malatya’nın dışında Adıyaman vilayetimizde de cezaevinde bir hasar durumu olduğu ortaya çıktı. Adıyaman Cezaevi’nin boşaltılmasının doğru olacağı yolunda bir karar alındı” diye konuştu.

Adalet Bakanlığı da Adıyaman Cezaevi'nde kalan 814 hükümlü ve tutuklunun Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'taki cezaevlerine nakledilmeye başlandığını açıkladı.

Soylu bölgeye sevk edilen ekipler konusunda da bilgiler paylaştı ve tüm koordinasyonun AFAD tarafından yapıldığını hatırlattı. İçişleri Bakanı, “Bölgeye toplam 2418 personel geldi. 304 araç, 18 arama kurtarma köpeği yaklaşık 6 bin 65 aile çadırı, 400 genel maksat çadırı. Kızılay 202 personelle birlikte 35 araç, 4 mobil mutfak, 2 sahra mutfağı gönderdi. Yine Türkiye Acil Müdahale Planı çerçevesinde tüm koordinasyon ve yardımlar AFAD tarafından gerçekleştirilmektedir” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da deprem sonrası sağlık kurumlarına yapılan başvurular ve tedavisi sürenler hakkında bilgiler paylaştı. Koca, “Elazığ merkez ve ilçelerinde incelemelerde bulunduk. Toplam 22 vatandaşımızı kaybettik. Kaygı ve panik sebepleri de dahil olmak üzere 1031 kişi hastanelerimize müracaat etti. 1031 müracaat içinde 382 vatandaşımız yaralıydı. Halen takibi yapılan 128 hastamız var ve 34 vatandaşımızın da tedavileri yoğun bakım şartlarında devam ediyor. Durumu kritik olan herhangi bir hastamız olmadığını söyleyebilirim. Gece boyunca ameliyat edilen 8 hastamız oldu” dedi.

Sağlık Bakanı Koca ayrıca bölgede hizmet veren sağlık personeli sayısının 1572’ye ulaştığını 180 olan ambulans sayısının da 310’a yükseldiğini söyledi. Koca ayrıca 50’şer yataklı 4 sahra hastanesinin de kurulmak üzere hazır olarak bekletildiğini söyledi.

Bölgede incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da bakanlığın Elazığ ve çevresinde alt ve üst yapı konusunda incelemelerde bulunduğunu söyledi. Bakan Kurum, “Elazığ’da 5 binanın yıkık olduğu ve ağır hasarlı ve hafif hasarlı çok sayıda bina bulunduğunu tespit ettik. Malatya Doğanyol’da 25 yıkık binamız var. Binaların kerpiç ve yığma binalar olduğu görüldü. Hasarlı binalara girilmemesi noktasında vatandaşlarımızı bir kez daha uyarmak istiyorum. Hafif hasarlı olsun ağır hasarlı olsun bu binalara girilmemesi konusunda uyarmak istiyorum. İçme suyuyla, kanalizasyonla alakalı bölgemizde, şehrimizde bir sorun bulunmamaktadır. Mustafa Paşa Mahallesi ve Sürsürü Mahallesi’nde iki enkaz çalışması devam etmektedir. Hemen yanındaki binalarla ilgili tehlike arz eden binalar mevcuttur. Bu binaların da takibiyle birlikte kurtarma çalışmaları devam ettirilmektedir. Enkazların yanındaki binalara ilişkin de bunların bakanlığımızın ilgili birimlerince tespitlerinin hızlıca yapılacağı, ağır hasarlı olması durumunda yıkımlarının hızlı bir şekilde yapılacaktır” dedi.

Bakan Kurum ayrıca valilik aracılığıyla acil ihtiyaçların giderilmesi amacıyla Ziraat Bankası’nın faaliyete geçtiğini ve vatandaşlara maddi yardımların hemen başlayacağını dile getirdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG