Erişilebilirlik

Başkan Obama Mısır'daki Görüşmeleri Övdü


Başkan Obama Ticaret Odası'nda yaptığı konuşmada
Başkan Obama Ticaret Odası'nda yaptığı konuşmada

Başkan Barack Obama, Mısır hükümetinin muhalefetle yaptığı görüşmeleri ilerleme işareti olarak değerlendirdi.

Mısır Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman iki haftadır süren protesto gösterilerinin ardından önceki gün aralarında yasaklı Müslüman Kardeşler örgütünün de bulunduğu bazı muhalefet temsilcileriyle görüşmüştü. Ancak görüşmeye Muhammed El Baradey gibi önde gelen muhalefet liderleri davet edilmedi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü P.J. Crowley, Kahire’de “geniş tabanlı görüşmeler yapılmamasından dolayı” kaygı duyduklarını açıkladı.

Görüşmelere davet edilmeyen muhalefet liderleri olduğu gibi, görüşmelerin bir sonuca varmayacağına inanan belli bir kesim de Hüsnü Mübarek hükümetiyle görüşmeyi reddediyor.

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs ise, Mübarek’in gelecek seçimlerde adaylığını koymamasını, oğlunu yerine geçecek aday olarak göstermemesini ve Ömer Süleyman’ı devlet başkan yardımcısı yapmasını övdü.

Mısır anayasası, Mübarek’in istifa etmesi durumunda devlet başkanlığı seçimlerinin istifa tarihinden itibaren 60 gün içinde yapılmasını öngörüyor. Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Crowley, bu kadar kısa sürede yapılacak devlet başkanlığı seçiminin çok zor olacağına işaret etti.

XS
SM
MD
LG