Erişilebilirlik

Başkan Barack Obama Muammer Kaddafi’yi Uyardı


Başkan Barack Obama Muammer Kaddafi’yi Uyardı
Başkan Barack Obama Muammer Kaddafi’yi Uyardı

Başkan Barack Obama Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi’yi uyardı.

Obama, Kaddafi kuvvetlerinin asi mevzilerinden geri çekilmemesi halinde binlerce kişinin ölebileceğini söyledi. Başkan, saldırılara son vermemesi halinde Kaddafi’ye karşı askeri eylem uyarısında bulundu.

Obama, Amerika’nın Libya’ya asker göndermeyeceğini ancak gerekirse uçuş yasağının uygulanmasına yardımcı olabileceğini belirtti.

Başkan konuşmasında devamla şunları söyledi.
“Muammer Kaddafi’nin önünde tercih var. BM Güvenlik Konseyi karşılanması gereken çok net şartlar öne sürdü. Amerika, İngiltere, Fransa ve Arap ülkeleri ateşkesin derhal uygulanması gerektiği konusunda hemfikir. Bunun anlamı sivillere karşı girişilen tüm saldırılar tümüyle durdurulmalı. Kaddafi birlikleri Bingazi’ye ilerlemeye son vermeli ve geri çekilmeli. Tüm bölgeye yeniden elektrik, su ve doğal gaz verilmeli. İnsani yardımın halka ulaştırılmasına izin verilmeli. Açık konuşuyorum. Bu şartlar müzakereye açık değildir. Kaddafi, BM Güvenlik Konseyi kararına uymazsa, bunun kötü sonuçları olacaktır ve uluslararası toplum kararı, askeri kuvvete başvurarak uygulayacaktır.”

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un ise, daha önce, Güvenlik Konseyi’ndeki oylamadan son derece memnun olduğunu ve kararın, Libya’ya, dikkate alması gereken güçlü bir mesaj olduğunu söylemişti.

Hillary Clinton şöyle dedi. “Uluslararası toplum Kaddafi’ye kendi halkına karşı şiddet uygulayamayacağını; herkesin hakkı olan değişimi barışçı bir şekilde talep edenlere saldıramayacağını vurgulayan bir mesaj göndermiştir. Libya hükümetinin ateşkes ilan ettiği konusunda basında çıkan haberleri gördük. Bu gelişmekte olan bir durum. Açıklamalardan etkilenmeyecek; yanıt vermeyeceğiz. Atılacak adımları görmemiz gerekiyor. Müttefiklerimizle birlikte Kaddafi’nin iktitardan çekilmesi için baskı yapmaya devam edecek ve Libya halkının meşru taleplerini destekleyeceğiz.”

Yarın Paris’te, Birleşmiş Milletler, AB ve Arap Birliği arasında yapılacak Libya toplantısına Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un da katılacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG