Erişilebilirlik

Bahreyn'de İktidar ve Muhalefet Görüşmelere Başladı


Bahreyn Ulusal Diyalog Komitesi Sözcüsü İsa Abdül Rahman
Bahreyn Ulusal Diyalog Komitesi Sözcüsü İsa Abdül Rahman

Bahreyn’de iktidarla muhalefet arasında görüşmeler başladı. Geçtiğimiz aylarda şiddetle bastırılan demokrasi yanlısı gösterilerin ardından Sünni krallık ile Şii muhalefet arasında görüşmelerin başlaması umut kaynağı oldu, ancak görüşmelerin açılışı bugün büyük ölçüde törenseldi.

Muhalefet üyelerinin bazıları Kral Hamad bin İsa el Halife’nin başlattığı girişimin sonuç vereceğinden de kuşkulu.

Bahreyn’in en büyük Şii muhalefet partisi Vefak son anda görüşülmelere katılma kararı aldı. Parti, muhalefet üyelerinin bazıları hapisteyken sürecin güvenilirliği konusunda soru işaretleri olacağını savunuyordu. Vefak Partisi milletvekilleri göstericilere şiddet uygulanması üzerine Mart ayında istifa etmişti.

Amerikan yönetimi görüşmelerin başlamasından memnuniyet duyduklarını açıkladı.

Bahreyn hükümeti görüşmeler esnasında siyaset, ekonomi ve insan hakları konularının ele alınacağını açıkladı. Kral ayrıca gösteriler sırasında insan haklarının ihlal edildiği durumları incelemek için bağımsız bir komisyon kurulacağını bildirmişti.

Kral el Halife, Bahreynli liderlerin insan haklarına saygı duyduğunu ve reform istediğini söyledi. Ancak protestocuların da ülkeyi kaosa sürüklemesine izin veremeyeceklerini kaydetti.

XS
SM
MD
LG