Erişilebilirlik

Bahreyn’de Soruşturma Raporu Gerginliği Arttırdı


Bugün Bahreyn'in Aali kentinde polisle çatışan eylemci
Bugün Bahreyn'in Aali kentinde polisle çatışan eylemci

Bahreyn’de ilkbahardaki başkaldırıyı soruşturan bağımsız komisyonun raporu önümüzdeki saatlere açıklanacak

Raporun açıklanmasına birkaç saat kala ülkenin Şii kentlerinde göstericilerle polisler arasında çatışma çıktı.

Başkent Manama yakınlarındaki Aali’de bir kişinin öldüğü öğrenildi ancak olayın gösteriyle bağlantısı henüz tam olarak belirlenemedi.

Bahreyn hükümeti, Mısır asıllı Amerikalı hukuk profesörü Şerif Bassiyuni’yi başkaldırı sırasında meydana gelen olayları soruşturmakla görevlendirmişti.

5 bin görgü tanığının ifadesine başvuran Profesör Bassiyuni’nin raporu kısa bir süre içinde açıklanacak. Haberlere göre raporda başta emniyet yetkilileri olmak üzere hükümet sert bir dille eleştiriliyor.

Yerli ve yabancı insan hakları örgütlerine göre başkaldırı sırasında gözaltına alınan 3 bin kişiden en az yarısı ağır işkenceye maruz kaldı. Bu kişilerin organlarına elektrik verildiği ya da feci şekilde dövüldüğü iledi sürülüyor.

Bahreyn’in Sünni Kralı Hamad Bin İsa El Halife, Mart ayındaki olaylar sırasında ülkede olağanüstü durum ilan etmiş; çoğu Şii olan göstericileri bastırmak için Suudi Arabistan Kralı ve Birleşik Arap Emirlikleri Şeyhi’nden yardım istemişti.

Olaylarla ilgili olarak şimdiye kadar yüzlerce Şii yargılandı, çoğu ağır hapse mahkûm oldu.

Bahreyn’de çoğunluktaki Şiiler, azınlıktaki Sünni yönetimden siyasi reformlar yapmasını istiyor. Şii'ler, ayrıca, hükümetin nüfus dengesini değiştirmek için dışardan getirilen Sünni işçilere vatandaşlık vermesinden şikâyetçi.

XS
SM
MD
LG