Erişilebilirlik

Bahreyn Kralı Kabineyi Değiştiriyor; Göstericiler Daha Fazlasını İstiyor


Muhalif lider Hasan Mushaima
Muhalif lider Hasan Mushaima

Bahreyn Kralı Hamad bin İsa el-Halife, günlerdir devam eden reform yanlılarının gösterilerine olumlu bir yanıt olarak bakanlar kurulu'nda bazı isimleri değiştirdi.

Kral, kabine ilişkileri, enerji, sağlık ve konut bakanlıklarına yeni kişiler atadı. Ancak atanan yeni isimlerin daha önce de yüksek düzeyde görevler almış kişiler olduğu belirtiliyor. Göstericilerin asıl gitmesini istediği, Başbakan ve kralın amcası Şeyh Halife bin Salman el-Halife ise görevinde kalmaya devam edecek. Salman el-Halife 40 yıldır ülkenin başbakanlığını yürütüyor.

Bahreyn'de Şiilerin başı çektiği muhalefet, Sünni ağırlıklı hükümetin tamamiyle değişmesini istiyor.Bazı Şiiler ayrıca, tahtı elinde tutan Sünni el-Halife ailesinin monarşiye son verip, iktidarı, ülkede çoğunluk durumundaki Şii'lerin oluşturacağı ve seçimle gelmiş bir hükümete devretmesini istiyor.

Başkent Manama'nın İnci Meydanı'nda toplanan binlerce gösterici, Cumartesi günü hükümet ve iş binalarının bulunduğu bölgeye yürüdü.

Sürgündeki muhalif lider Hasan Mushaima'nın dönüşünü kutlayan Şii göstericiler, rejimin yıkılması yönünde sloganlar attı.


Polis gösterilere müdahale etmezken, Mushaima, Sünni yönetimin diyalog çağrısının sorunu çözmek için artık yeterli olmadığını ve el-Halife hanedanının daha önce de defalarca verdiği sözleri yerine getirmediğini söyledi.

XS
SM
MD
LG