Erişilebilirlik

Bahçeli’den ‘Yerel Yönetim Seçimi Değişikliği’ Önerisi


MHP Genel Başkanı Devlet Başkanı, İstanbul ve Ankara gibi yerlerde büyükşehir belediye başkanlığı seçimi ile ilçelerde başkanlık seçimi sonuçları arasında farklılık olması gerekçesiyle yasa değişikliği yapılabileceği sinyalini verdi.

Bahçeli, yerel seçim sonuçlarına ilişkin tartışmaları değerlendirdi ve geçmişte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş sürecinde ilk anayasa değişikliği sinyalini vermesinde olduğu gibi bu sefer de yerel yönetim seçimi sisteminde değişiklik yapılmasını önerdi.

Mevcut sistemde, vatandaşlar, adaylara bağlı olarak büyükşehirlerde/illerde ve ilçelerde isterlerse farklı partilere oy verebiliyorlar. Bu durumda örneğin bir büyükşehir/il belediye başkanı X partisinden olabilirken ilçe belediye başkanı Y partisinden seçilebiliyor.

Bahçeli ise, vatandaşlar tarafından büyükşehir belediye başkanlığı ile ilçe belediye başkanlığı seçimlerinde ayrı oy pusulaları ile oy tercihinde bulunulmasını eleştirdi. MHP Genel Merkezi, Bahçeli’nin açıklamasıyla il belediye başkanlıklarını kastetmediğini sadece büyükşehirler için değerlendirme yaptığını da vurguladı. MHP, Bahçeli’nin iller için değil büyükşehirler için öneride bulunduğunu bildirdi.

İstanbul ve Ankara’da Millet İttifakı'nın büyükşehir belediye başkanlıklarını kazanmasından rahatsızlık duyduğu gözlemlenen Bahçeli, “Ankara’da Cumhur İttifakı 22 ilçede belediye başkanlığını kazandı. Zillet İttifakı ise sadece üç ilçede sonuç aldı. 22 ilçe belediyesinin kazanılmasına rağmen büyükşehir belediye başkanlığına maalesef CHP’li bir isim seçildi. Benzeri bir durum İstanbul’da da yaşandı. Bu nasıl bir iştir? Karşımızda bir sistem adaletsizliği, bir sistem dengesizliği söz konusu değil midir? İlçelerde başarı kazanıp büyükşehirde kaybetmek gerçekten normal ve kabul edilir şey olmayacaktır. Bu sistem sorununun ele alınıp çözüme kavuşturulması önümüzdeki gündem konularından birisi olmalıdır. İlçelerde sandığa yansıyan iradeyle büyükşehir belediyesi seçiminde sandıktan çıkan neticenin çelişmesi demokrasi açığı, bir sistem arızasıdır” dedi.

Bahçeli, nasıl yeni bir yasa olması gerektiğine ilişkin “Bu kadar yorulmaya gerek yoktur. Pek çok oy pusulasıyla kafaların karışmasına da gerek yoktur. Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi olsun olmasına, ama ilçelerdeki irade büyükşehire istikamet çizmiyorsa, etki etmiyorsa buna ne diyeceğiz, nasıl yorumlayacağız? Öyle bir sistem inşa edilsin ki, sadece büyükşehir belediye başkanını seçelim, o da üstlendiği görev ve yetkiye dayanarak ilçe belediye başkanlarını belirlesin. Hiç olmazsa büyükşehir ölçeğinde hem bir tutarlılık, hem bir ahenk, hem de bir denge sağlanmış olur. Tıpkı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde olduğu gibi. Bu kapsamda da merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasında tam bir uyum sağlanarak Türkiye daha da güçlenmiş hale gelecektir” diye konuştu.

“Seçim sonuçlarına itiraz hukuki bir haktır”

Bahçeli, “31 Mart’ın kazananı hem Cumhur İttifakı hem de Türkiye oldu” diyerek MHP olarak iktidar partisi AKP’yle kurdukları işbirliğiyle başarılı oldukları görüşünü yineledi. Bahçeli, “Seçim sonuçlarına itiraz elbette hukuki bir haktır. Eğer usulsüzlük varsa, eğer kullanılan oylar tutanaklara geçirilmemişse bunun mutlaka tamir ve telafisi şarttır. Geçersiz oyların kuyumcu titizliğiyle incelenmesi zarurettir. Bilhassa İstanbul, Ankara, Iğdır gibi illerimizde milli iradenin tam ve eksiksiz şekilde sandığa yansıması, sandık hilelerine, oy dolandırıcılığına, demokrasi kalpazanlarına fırsat verilmemesi asıldır, esastır. Süreci çok yakından izliyoruz. İlçe ve il seçim kurullarıyla en son aşamada YSK’nın en sağlıklı ve sağduyulu sonuca ulaşacaklarına inanıyorum” açıklaması yaptı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG