Erişilebilirlik

Bağış Hem Uyardı, Hem Eleştirdi


Bağış Hem Uyardı, Hem Eleştirdi
Bağış Hem Uyardı, Hem Eleştirdi

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu’nun 67. toplantısına katılarak Ankara-Brüksel hattındaki gelişmeleri değerlendirdi. Bağış’ın özellikle vurgu yaptığı konular arasında KCK davası, ifade ve basın özgürlüğü ile vize uygulaması yer aldı.

Avrupa Birliği’nin KCK konusunda takındığı tavırdan ve bu yaklaşımın ilgili belgelere yansımasından rahatsız olduğunu net şekilde ortaya koyan Bağış, Avrupalı parlamenterlere bir de uyarıda bulundu:

“PKK sadece Türkiye’nin meselesi değil. Türkiye’den çok Avrupa’nın da meselesidir çünkü bizim vatandaşlarımızı belki mermilerle katlediyor olabilir ama sizin gençlerinizi de şu anda Avrupa’daki en geniş uyuşturucu ağına sahip, en geniş insan kaçakçılığı ağına sahip, en geniş suç çetesi ağına sahip bir yapıyla tehdit etmektedir.”

KCK davasına yönelik eleştirilere sert çıkan Bağış, düne kadar PKK’ya gösterilen müsamahanın bugün KCK’ya karşı gösterildiğini söyledi: “PKK, Avrupa Birliği’nin terör örgütü listesinde yer alırken PKK’nın farklı bir adı olarak, şehir yapılanması olarak, paralel devlet mekanizması olarak ortaya çıkan KCK’ya operasyonların eleştirilmesini ben Avrupa’nın tutarlığıyla çok inandırıcı bulamıyorum.”

Bağış’ın eleştirileri reddettiği bir başka konuyu da basın özgürlüğü oluşturdu: “Basın özgürlüğüne aykırı bir tutum veya davranışın içine girmemiz düşünülemez. Türkiye’de basın özgürlüğünün tehdit altında olduğunu söylemek gerçekten haksızlık olur. Avrupa Birliği’nin bu manipülasyona alet edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.”

Bağış, Ankara’da sıkça gündeme getirilen ancak Brüksel’de pek kabul görmeyen bir görüşü de KPK toplantısında yineledi: “Türkiye’de gazeteci olduğu için ya da medya mensubu olduğu için gözaltına alınan, tutuklanan kimse yoktur.”

Ankara ile Brüksel arasındaki ilişkilerde en önemli olumsuzluk kaynaklarından birini oluşturan vize konusuna da değinen Bağış, Türklerin AB’yi samimiyetsiz bulduğuna dikkat çekti: “Bu samimiyetsizliğin arkasında da müzakere eden ülkeler içerisinde vize muamelesine hatta işkencesine tabi tutulan tek ülke olmamızın çok büyük bir payı vardır.”

Geçmişte Türkiye’nin de bazı yanlışlarıyla katkıda bulunduğu vize sorununun bugünün şartlarında artık çözülmesi gerektiğini belirten Bağış şunları söyledi: “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanan vizenin mantığı da yoktur hukuki alt yapısı da yoktur. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanan vize saçmalığına son verilmelidir.”

Bağış, istenmesi halinde Türkiye’yle Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerdeki tıkanıklığın aşılmasının mümkün olduğunun altını çizdi.

XS
SM
MD
LG