Erişilebilirlik

Bağırsak Kanserinde Yeni Tedavi Yöntemi


Bilim insanları, farelerde yaptıkları deneylerde sadece bir geni değiştirerek bağırsak kanserine neden olan dokuyu tekrar normale dönüştürmeyi başardı. Bu tedavi yöntemi, yılda yaklaşık 700 bin kişinin ölümüne neden olan bağırsak kanserine karşı kullanılabilir.

Kolonoskopi adı verilen tarama tekniğiyle hasta hücreler erken tespit edilirse, kanser, cerrahi bir müdahaleyle kolaylıkla tedavi ediliyor.

Ancak New York Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nden araştırmacı Scott Lowe’a göre, yayılmış bir durumdaki kanseri yenmekse çok zor.

Kemoterapi, genellikle kötü huylu kanser hücrelerini öldürmek için kullanılıyor. Ancak bu tedavi yöntemi sağlıklı hücreleri de öldürdüğünden birçok hastada olumlu sonuç alınamıyor.

Lowe, kanserli hücreler geliştikçe, tümöre karşı koyan gen olan APC’nin birçok hastada giderek daha az aktif hale geldiğini söylüyor.

Ancak APC genini değiştirmeyi başaran Lowe’nin ekibi, şaşırtıcı sonuçlar almayı başarmış.

Lowe, “Hücreler temelde normale döndü. Bu hücreler ölmedi veya ortadan kaybolmadı ancak değiştirdiğimiz kanserli kök hücreler, diğer hücrelere göre değişmiş olsa da normal fonksiyonlarına devam edebildi” dedi.

Kök hücreler, farklı koşullarda, farklı hücrelere dönüştürülebilen ana hücreler.

Fareler üzerinde çalışmalar yapan Lowe’nin ekibi, insanlardaki anti-tümör genleri olan APC’yi dğiştirdiklerinde tümörün büyümesini durdurabildiklerini ve hücrelerin dört gün içinde tekrar normal dokuya dönüştüklerini söyledi.

İki hafta sonra da tümörler tamamen ortadan kalktı ve aylar sonra kanserden herhangi bir iz kalmadı.

Araştırma Cell dergisinde yayınlandı.

Çalışmalarının halen çok erken aşamada olduğunu söyleyen Lowe, genlerin fonksiyonlarına müdahale ederek kanseri tedavi etmenin yıllar alabileceğinin altını çiziyor.

Lowe, her kolon kanserinin farklı olduğunu çünkü her hastada genlerin değişik mutasyon geçirdiğini söylüyor.

Ancak Lowe, DNA’da yaşanan değişikliklerin belirlenmesi ve düzeltilmesi metodunun, kanser tedavisinde standart olan kemoterapiye eklenebileceğini tahmin ediyor.

Hastaların %90’ındaki bağırsak tümörünün evrim geçirerek APC genlerini pasifleştirdiğini gördüklerini söyleyen Lowe, APC genlerini tekrar aktif hale getirerek çok sayıda kanserli hastalarına yardım edilebileceklerinin altını çizdi.

Farklı mutasyona uğramış hücreler farklı kanser türüne giriyor. Ancak Lowe, bir gün genetik manipülasyon yoluyla bütün kanser hücrelerini tedavi edebileceklerini söylüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG