Erişilebilirlik

Trump: 'IŞİD Lideri Bağdadi Öldü'


Başkan Donald Trump IŞİD lideri Bağdadi'nin öldüğünü açıkladı. Trump, Suriye'nin kuzey batısında düzenlenen operasyonunda Bağdadi'nin öldürüldüğünü, operasyonda Amerikan askerlerinin hayatını kaybetmediğini belirtti.

Trump konuyla ilgili Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenledi ve Bağdadi'nin yardımcılarıyla birlikte öldürüldüğünü söyledi.

Başkan Trump, "ABD dün dünyanın en büyük terör örgütünün liderine hak ettiği adaleti sağladı. Bağdadi dünyanın en kötü terör örgütünün lideriydi. ABD yıllardır Bağdadi'yi arıyordu, bu yönetimimin en büyük ulusal güvenlik önceliğiydi. ABD askerleri kuzeybatı Suriye'de misyonlarını başarıyla yerine getirdiler, ABD personeli harikaydı" diye konuştu. Trump, Bağdadi'nin son dakikalarını korku ve panik içinde geçirdiğini söyledi.

Trump: 'IŞİD Lideri Bagdadi Öldü'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

"Son dakikalarını ağlayarak geçirdi"

"Son dakikalarını ağlayarak ve çığlık atarak geçirdi" diyen Trump, Bağdadi için "korkak gibi öldü" ifadesini kullandı.

Trump, operasyonu canlı seyrettiğini de kaydetti ve Bağdadi'nin çıkışı olmayan bir tünelde üzerindeki patlayıcı yüklü yeleği havaya uçurarak yanındaki üç küçük çocuğuyla birlikte öldüğünü anlattı. Trump, Bağdadi'nin çocuklarını da ölüme götürdüğünü söyledi.

ABD Başkanı operasyonda ABD personelinin zarar görmediğini, Bağdadi'nin ise çok sayıda savaşçısının öldüğünü bildirdi.

Trump'tan Türkiye'ye teşekkür

Trump, Rusya,Türkiye, Suriye ve Irak'a da verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. Trump, Türkiye'nin katkısı için "mükemmeldi" ifadesini kullandı. Ayrıca Rusya'nın operasyon için hava sahasını açtığını ve Kürtler'in önemli bilgiler paylaştığını kaydetti.

Bu arada Rusya Savunma Bakanlığı Trump’ın açıklamasının ardından operasyonda Rusya’nın Amerika’ya sağladığı hava desteğinden haberi olmadığını açıkladı.

Trump, Bağdadi'nin cesedinin tanınamayacak durumda olduğunu ancak test sonuçlarıyla kesin kimliğin şüpheye yer bırakmayacak şekilde tespit edildiğini söyledi ve "dünya artık daha güvenli bir yer" diye konuştu.

Trump, baskında IŞİD'in planlarıyla ilgili çok önemli malzemeler elde ettiklerini de kaydetti.

Başkan, El Kaide lideri Bin Ladin'in öldürülmesinin önemli olduğunu ancak Bağdadi'nin öldürülmesinin daha büyük bir haber olduğunu düşündüğünü söyledi.

Bin Ladin'in 11 Eylül 2001 saldırısından önce küresel bir isim olmadığını belirten Trump, ancak Bağdadi'nin bir halifelik kurduğunu kaydetti.

Başkan Trump, Cumartesi gecesi "Şu an çok büyük bir şey oldu!" şeklinde bir Twitter mesajı paylaşmış, ancak ayrıntı vermemişti.

IŞİD Lideri Suriye'nin Kuzey Batısında Baskınla Öldürüldü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Operasyonun Pazar gününün ilk saatlerinde gerçekleştiği sekiz helikopter ve istihbarat uçaklarının da dahil olduğu belirtiliyor.

Irak ve İranlı yetkililer de Bağdadi'nin öldüğünü Suriyeli yetkililerin onayladığını kaydediyor.

Bağdadi 2010 yılından bu yana IŞİD'e liderlik ediyordu. Bağdadi'nin uzun süredir Irak-Suriye sınırında bir bölgede olduğu düşünlüyordu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi iki saat süren operasyon dokuz kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Üst düzey bir Türk yetkili Bağdadi'nin operasyonun düzenlediği bölgeye 48 saat önce geldiğini kaydetti.

Milli Savunma Bakanlığı da Türk ve Amerikalı askeri yetkililerin operasyon öncesi bilgi alışverişi gerçekleştirdiğini belirtti.

Trump’ın ABD askerlerini Suriye’nin kuzeydoğusundan çekme kararı, Türkiye’nin bölgede güvenli bölge kurmak amacıyla yaptığı operasyonun yolunu açtığı gerekçesiyle hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar tarafından eleştirilmişti. Trump ABD’nin IŞİD’e karşı mücadelesinde bölgedeki en önemli destekçilerinden olan Kürtler’i Türkiye karşısında yalnız bırakmakla suçlanmıştı. Trump, baskının asker çekme konusundaki kararını değiştirmesine neden olmadığını da kaydetti.

Bagdadi operasyonunun başarıyla sonuçlanmasının ABD askerlerinin çekilmesiyle IŞİD’in bölgede yeniden güç kazanabileceği şeklindeki kaygıları bir ölçüde giderebileceği ve Başkan Trump’ın elini hakkında Temsilciler Meclisi’nde azil soruşturması yürütüldüğü bir dönemde güçlendirebileceği düşünülüyor.

Suriye'den Irak'a uzanan "halifelik"

IŞİD en güçlü olduğu dönemde Suriye’nin kuzeyinden Dicle ve Fırat vadileri boyunca uzanan kasaba ve köylere buradan Irak’ın başkenti Bağdat’ın yakınlarına kadar uzanan bir alanda kontrolü ele geçirmişti.

BM, binlerce sivili öldüren örgütün Iraklı Yezidi azınlığa yönelik eylemlerini “soykırım” olarak değerlendirmişti.

Örgüt ABD, İngiltere ve Japonya gibi ülkelerin vatandaşlarının başlarını kesmesiyle dünya genelinde büyük tepki çekmişti.

Örgüt, Paris, Nice, Orlando, Manchester, Londra, Berlin, Türkiye, İran, Suudi Arabistan ve Mısır’da eylemler düzenlemişti.

Ancak 2017’de Irak’ın Musul ve Suriye’nin Rakka kentlerinde iktidarını kaybeden örgüt kısa süre önce topraklarının geri kalanını da kaybetmiş ve Bağdadi'nin neerde olduğuna dair çeşitli iddialar günemde gelmişti.

ABD liderliğindeki koalisyonun üç yıldır sürdürdüğü operasyonda örgütün bazı üst düzey isimleri hayatını kaybetmiş, Bağdadi’nin yaşayıp yaşamadığına dair de çelişkili bilgiler dolaşmaya başlamıştı. Ancak örgüt Nisan ayında Bağdadi’nin bir videosunu yayınlamıştı.

Topraklarının önemli kısmını kaybetmesine rağmen IŞİD’in dünya genelinde hala uyuyan hücreleri olduğu ve bazı savaşçılarının halen Suriye’nin çöl bölgelerinde ve Irak’ın bazı kentlerinde gizlendiği sanılıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG