Erişilebilirlik

'Bağdadi Bölge Ülkeleri İçin Ciddi Tehdit'


'Bağdadi Bölge Ülkeleri İçin Ciddi Tehdit'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Amerika’ya göre Irak ve Suriye İslam Devleti’nin lideri 43 yaşındaki Ebu Bekir Bağdadi, başına 10 milyon dolar ödül konan bir küresel terörist. Uzmanlara göreyse, kendisini küresel Müslüman İmparatorluğu’nun yeni lideri Halife İbrahim ilan eden Bağdadi, dünya ve bölge için ciddi bir tehdit

Bağdadi’yi geçenlerde Musul’da bir camide vaaz verirken gösteren bir video yayınlandı. İlk kez halk önünde görünen Bağdadi Batı’yı lanetledi ve tüm Müslümanlar’ı halifeliğe katılarak mücadeleye çağırdı.

Irak ve Suriye’in ötesinde büyük planları olduğunu saklamayan Bağdadi, “Tüm dünyadaki Müslüman kardeşlerimiz bizden kurtarılmayı ve onların yardımına koşmamızı bekliyor”şeklinde konuşuyor.

Hakkında çok az şey bilinen Bağdadi’nin 2005 yılında Amerikan kuvvetleri tarafından tutuklanıp tutuklanmadığı konusunda farklı görüşler var.

Bir görüşe göre, Bağdadi Amerikan askeri cezaevine konulduktan sonra Irak hükümetine teslim edilmiş ve 2009’da serbest bırakılmış. Ama bir görüşe göre yakalandığını gösteren hiç bir kayıt yok.

Irak’taki Amerikan askeri cezaevi Bucca Kampı’nın eski komutanı Bağdadi’yi, yayınlanan bir fotoğrafından tanıdığını söylüyor.

Bağdadi adını ilk kez internette yaptığı bir açıklamayla duyurdu. “Duvarları Yıkma Eylemi” diye adlandırdığı açıklamada Bağdadi, Amerikan kuvvetleri tarafından hapse atılan el-Kaide üyelerini kurtarmayı hedeflediğini belirtti.

Bağdadi sözünü tutttu ve 2013 yılı Temmuz ayında başarılı bir askeri operasyonla Ebu Gureyb cezaevinden 300 mahkumu kurtardı.

İç savaşın başlamasından sonra Bağdadi, Suriye’ye bir yardımcısını göndererek Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirmek için el-Nusra Cephesi adlı örgütü kurdurdu. Bağdadi geçen yıl da Irak’ta IŞİD’i kurdu ancak el-Kaide kendisiyle ilişkisini kesti.

Bağdadi Irak’ın Samarra kentinde dindar bir ailenin çocuğu olarak doğmuş ve Bağdat İslam Üniversitesi’nden doktorası var. Eski bir din öğretmeni olarak iyi bir İslami tarih, kültür, bilim ve hukuk bilgisine sahip olduğu söyleniyor.

Selefi olan Bağdadi İslam dinini Şiiler’den temizlemeyi ve tüm Müslümanlar’ı Sünni yapmayı amaçladığını söylüyor.

Askeri açıdan gelişmiş, sakin, akıllı, hitabet gücü yüksek bir kişi olarak tanımlanan Bağdadi Mısır’da öğrencilik yıllarında cihad ile ilgilenmiş ve kısa bir süre Cemaat ül-İslamiye adlı radikal gruba katılmış.

Uzmanlar Bağdadi liderliğindeki İslam devletinin Suudi Arabistan, Lübnan ve diğer komşu ülkeler için ciddi bir tehdit oluşturduğu görüşünde.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG