Erişilebilirlik

BAE'ye Silah Satışını Engelleyecek Yasa ABD Senatosu'ndan Geçmedi


ABD, Birleşik Arap Emirlikleri'ne F-35 savaş uçağı da satacak.
ABD, Birleşik Arap Emirlikleri'ne F-35 savaş uçağı da satacak.

Trump yönetiminin Birleşik Arap Emirlikleri’ne 23 milyar dolarlık silah satışı yapmasını önlemeye yönelik ABD Senatosu’na sunulan iki ayrı tasarı reddedildi.

Tasarılar, 47’ye 49 ve 46’ya 50 red oylarıyla reddedildi. Söz konusu tasarılar Senato’dan geçseydi Başkan Donald Trump’ın veto etmesi bekleniyordu.

Yasa tasarılarını hazırlayan senatörler, ulusal güvenlikle ilgili endişelerini dile getirmişlerdi. Demokrat Senatör Chris Murphy, yaptığı değerlendirmede, “Bu satışta özellikle danışma süreci çok önemliydi. İlk kez Ortadoğu’nun merkezinde bir yere F-35’ler ve MQ-9 Reaper insansız hava araçları satacağız. Bu daha önce hiç olmadı” dedi.

Uluslararası Af Örgütü'nden Yemen uyarısı

Uluslararası Af Örgütü de Trump yönetiminin Birleşik Arap Emirlikleri’ne savaş uçağı ve insansız silahlı hava aracı satmasından duyulan endişeyi dile getiriyor. Örgüt, BAE’nin bu silahları Yemen’de kullanacağını belirtiyor.

Örgüt tarafından Kasım ayında yapılan açıklamada, “ABD yönetimi, çatışmalarda kullanılacak silahları Birleşik Arap Emirlikleri'ne tedarik etmekten kaçınmalı ve Yemen’deki savaş suçlarına ortak olma riskinden uzak durmalıdır” denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre Birleşik Arap Emirlikleri’ne 50 adet F-35 savaş uçağının da aralarında yer aldığı toplam 23 milyar 370 milyon dolarlık silah satışı yapılacak. Satılacak silahlar arasında 3 milyar dolarlık silahlı insansız hava araçları ve 10 milyar dolarlık havadan havaya ve havadan karaya füzeler de bulunuyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, daha önce yaptığı bir açıklamada, silah satışı kararını savunmuş ve bu satışın Birleşik Arap Emirlikleri’ni ABD’nin daha güçlü bir ortağı haline getireceğini ve bölgede İran etkisine karşı İsrail’in de savunulmasına katkıda bulunacağını söylemişti.

Demokrat Senatör Bob Menendez, Pompeo’nun bu açıklamasına, “İran’ın ABD’nin ulusal güvenliğine tehditleri konusunda net bilgiye sahibiz. Ancak F-35’lerin ya da silahlı insansız hava araçlarının hangi tehdide karşı kullanılacağını anlayamadık” dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG