Erişilebilirlik

Casusluk Şüphelisi Silivri’de İntihar Etti


Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) için casusluk yaptığı şüphesiyle gözaltına alınan iki kişiden biri Silivri Cezaevi’nde intihar etti. Açıklama İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ofisinden yapıldı.

Zeki Y.M. Hasan’ın cansız bedeni Silivri cezaevindeki hücresinde bulundu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma başlattı.

19 Nisan’da uluslararası siyasi ve askeri casusluk suçlamasıyla gözaltına alınan iki kişi, adını açıklamayan bir yetkiliye göre Araplar’ı takip ettiklerini itiraf etmişti.

BAE yetkilileri henüz konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Polis gözaltına alınanlardan birinin Türkiye’ye gelme nedeninin Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın altı ay önce Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülmesiyle bağlantısı olup olmadığını araştırıyor.

BAE, Suudi Arabistan’ın en yakın müttefiklerinden. Türkiye ve iki Arap ülkesi arasındaki ilişkiler bu ülkelerin 2017’de Körfez komşuları Katar’a yönelik ekonomik ambargo uygulamaya başlamasıyla gerilmişti. Ankara bu ihtilafta Katar’a destek vermişti.

Suudi Arabistan ve BAE, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP’yi Müslüman Kardeşler gibi grupları desteklemekle suçluyor.

Türk resmi makamları henüz bu iki kişinin kimliğiyle ilgili resmi açıklama yapmadı ancak TRT Arapça Servisi iki şüphelinin de Filistinli olduklarını ve Filistin pasaportu taşıdıklarını bildirdi. Haberde hayatını kaybeden Hasan’ın ise 55 yaşında emekli bir komutan ve üst düzey bir istihbarat yetkilisi olduğu belirtildi.

Üst düzey bir Türk yetkiliye göre gözaltına alınan iki şüpheliden biri Türkiye’ye Ekim ayında Kaşıkçı’nın öldürülmesinden birkaç gün sonra, diğeri de meslektaşına yardım amacıyla daha sonra gelmişti.

CIA ve Batı ülkeleri Kaşıkçı’nın öldürülmesi emrinin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman tarafından verildiğine inanıyor. Suudi savcılar bu suça karıştığını iddia ettikleri 11 kişi hakkında iddianame çıkarmıştı. Bu kişilerin beşi ölüm cezası alabilir.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG