Erişilebilirlik

İran ile Öneri Alışverişi


İran ve dünya güçleri Bağdat’ta başlayan nükleer görüşmelerde uyuşmazlığı çözmek için karşılıklı öneriler sundu.

İran resmi haber ajansı IRNA dünya güçlerinin toplantının açılışında kendi önerilerini sunmasından hemen sonra İran heyetinin nükleer ve nükleer olmayan konularda beş maddelik bir plan önerdiğini bildirdi.

Ajansa, tarafların önerilerini sözlü olarak sundu ve görüşmelere Perşembe günü de devam etmeyi planladıklarını belirtti.

Ajansa göre İran tarafı BM Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi ve Almanya tarafından sunulan önerileri eleştirdi; Tahran’dan çok şey istendiğini buna karşı çok az şey önerildiğini bildirdi.

Avrupa Birliği sözcüsü, altı ülke tarafından sunulan önerilerde İran’dan yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirme çalışmalarına son vermesinin istendiğini açıkladı.

Diğer öneriler konusunda bilgi vermeyen sözcü Bağdat görüşmelerinde “büyük bir gelişme” beklemediğini de sözlerine ekledi.

Bağdat Üniversitesi profesörü Said Dahdhoh, Amerika’nın Sesi’ne İran’ın görüşmelerde sadece nükleer değil Bahreyn ve diğer bölgesel sorunların da ele alınmasını istediğini bildirdi.

Dünya güçleri ise ötedenberi görüşmelerde sadece nükleer sorunun ele alınmasında ısrar ediyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi başkanı Çarşamba günü , İran’ın nükleer tesislerinin denetlenmesine izin veren bir anlaşmayı “çok yakında” imzalamasını beklediğini açıklamıştı.

Yukio Amano bu açıklamayı bir günlük İran ziyareti sonrası Viyana’ya dönüşünde yaptı. Tahran’da İran’ın baş nükleer müzakerecisi Said Celili ve nükleer enerji örgütü başkanı Feridun Abbasi-Devani ile ayrı ayrı görüşen Yukia Amano, Tahran ziyaretinde İran’ın baş nükleer görüşmecisi Said Celili ile BM’e Parşin askeri üssü dahil tüm tesislerine giriş izni verilmesi konusunda ilke olarak anlaştıklarını söylemişti.

Batılı devletler İran’ın sözkonusu askeri tesiste nükleer silah çalışması yapmasından kuşkulanıyor. Tahran ise Parşin’in klasik silah araştırma tesisi olduğunu önesürüyor ve nükleer programının barışçı olduğunu savunuyor.

Nükleer silaha sahip bir İran’ı varlığına yönelik bir tehdit olarak gören İsrail anlaşma haberini ciddiye almadı.

Savunma Bakanı Ehud Barak İran’ın Batı’yı aldatmaya çalıştığını, Bağdat görüşmeleri öncesi “ödün veriyor “havası yaratarak yaptırımların güçlendirilmesini önlemeye çalıştığını söyledi.


STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG